Baner

Starost, trudnoća i ćelavost nisu bolesti

PANČEVO, 06. april 2010. (TV Pančevo) - Pojedina stanja iako nisu bolest, tretiraju se kao takva i leče medikamentima. Kurs koji je održan na Zlatiboru na temu „Medikalizacije“ imao je za cilj da podstakne da se populacija radije odluči za zdrav stil života nego za lekove.

Zdravlje je postalo potrošačko dobro, a bolesnik potrošač. Zbog toga je neophodno da populacija ne bude opsednuta bolešću, već da određene tegobe umesto lekovima, rešava zdravim načinom života - poruka je koja je poslata sa nedavno održanog kursa u organizaciji Srpskog lekarskog društva i slovenačkog Udruženja porodične medicine na Zlatiboru. Šta je u stvari medikalizacija, objasnila je specijalista opšte medicine Danka Prvanov.

- To znači da različita stanja i poremećaji, koji se dešavaju u nemedicinskom delu života, tumače se kroz medicinski deo. Na primer, imate ljude sa nedostatskom kose, ćelavost, to se odmah proglašava za bolest i daje se terapija. Kada se, na žalost, desi da neko umre, pacijent skrhan tugom i žalošću, dolazi kod lekara i odmah se proglašava za depresivnog. Znači, pacijent ne može ni da tuguje i dobija određenu terapiju. Imate dosta novih bolesti, zahvaljujući tom određenom stavu da sve treba lečiti, da treba početi na vreme, sa što jačom terapijom, i što više lekova da se krene. Pa onda imamo određene bolesti kao što su starost, trudnoća, porođaj, opadanje pamćenja, slabljenje memorije, to su neka stanja koja, pitanje je koliko treba lečiti, rekla je za TV Pančevo Danka Prvanov.

Svetska zdravstvena organizacija teži da napravi tabletu takozvanog zlatnog standarda u kojoj će biti više komponenata za lečenje holesterola, šečera i drugih hroničnih bolesti. Ipak za svoje zdravlje možete da učinite mnogo više na zdraviji i jednostavniji način.

- Ako bi možda popili 150 mililitara vina dnevno, onda je za 32 posto smanjena ugroženost od kardiovaskularnih bolesti, 114 grama ribe 4 puta nedeljno smanjuje za 14 posto kardiovaskularne ugroženosti, crna čokolada – 100 grama na dan 21 posto, voće i povrće trebalo bi da svakodnevno pojedemo 400 grama, a smanjuje 21 posto, beli luk 25 posto, lešnici 68 grama – 12 i po posto, istakla je Prvanov.

Na kursu o medikalizaciji istaknuto je da bi lekari trebalo da imaju profesionalan odnos prema pritisku društva, farmaceutskoj industriji i pacijentima. Edukacijom, upotrebom nezavisnih informacija, racionalnom farmakoterapijom i upotrebom nezavisnih stručnih uputa, trebalo bi da se prevaziđe medikalizacija.