Baner

Srpska Nova, Mali Božić i Sv. Vasilije

PANČEVO, 13. januar 2010. (TV Pančevo) - Pravoslavni vernici koji vreme računaju po starom, julijanskom kalendaru, večeras dočekuju 1.januar nove godine, ali i dva velika praznika - Mali Božić i Svetog Vasilija Velikog.

Prema Julijanskom kalendaru, koji uvažavaju Srpska, Ruska, Jerusalimska pravoslavna crkva, Ruska zagranična crkva, Gruzijska patrijaršija i monasi na Svetoj Gori, večeras se završava 2009. godina.

Osim što se 1.januara po starom julijanskom kalendaru slavi početak nove godine, proslavljaju se dva velika praznika Mali Božić i Sveti Vasilije Veliki.

U rang najznačajnijih hrišćanskih praznika 14.januar je svrstan zahvaljujući spomenu na obrezanje Hristovo, kojem su u osmi dan po rođenju podvrgavana sva jevrejska deca.

Kako ni u čemu ne bi bio promenjen Mojsijev zakon, jer je Hristos i sam govorio da nije došao na svet da poništi zakone, Josif i Marija obrezali su Bogomladenca i dali mu ime Isus.

U mnogim krajevima na Mali Božić se ponavljaju neki obredi i radnje svojstveni praznovanju Roždestva Hristovog. U nekim krajevima, na primer, mesi se poseban obredni hleb "Vasilica" i spaljuju se ostaci badnjaka.

Kod nas konkretno nema organizovanog paljenja badnjaka. Savet je da se badnjak ostavi u kući kraj ikone i krsne slave do sledećeg Božića ili da se založi. Nije greška ako ga ostavimo u kući ili ga založimo, ali je greška ako ga bacimo.

U Svetouspenskom hramu sutra će u 9.30 biti služena Vasilijeva liturgija, koju je napisao sam svetitelj i služi se prema kanonu SPC 10 puta godišnje.