Baner

Šaran "drži" cenu

PANČEVO, 21. novembar 2017. (TV Pančevo) – U drugoj polovini jeseni i tokom zime, u vreme slava i posta, sugrađani češće kupuju ribu. Najčešće se kupuju babuška, bela riba, šaran, štuka i smuđ. Kako prodavci kažu, cene su na približnom nivou kao i ranijih godina, osim šarana, jer ga nema dovoljno u ribnjacima.

Imajući u vidu da se Pančevo nalazi na dve velike reke, kao i da ima dosta vodotokova, sugrađani malo koriste ribu u svojoj ishrani, kaže Srđan Radin, jedan od prodavaca ribe na pančevačkoj Zelenoj pijaci. Kada se kupuje za spremanje, to je bela riba, deverika, babuška, a za pečenje to je šaran ili smuđ, ali na to šta se kupuje najviše utiče cena, kaže Radin.

- Najčešće se kupuju babuška, šaran, bela riba, smuđ malo slabije. Sada se dosta štuka traži, je je dugo nije bilo. Cene u odnosu na ranije godine su približno iste, jedino šaran malo drži cenu, nema ga dovoljno u ribnjacima. Zato je i cena malo viša - kaže Srđan Radin iz ribarnice "Trpko i Nataša".

Ponuda ribe na pijacama je sezonska ako je u pitanju riba iz reka, jer u vreme lovostaja neke vrste ne smeju da se izlovljavaju, pa ih ni nema u ponudi. Ali na to kolika je ponuda, utiču i vremenski uslovi - vodostaj, tako da izbor nije nikada isti. Najveća potražnja je za vreme posta i kada su slave, tada se na trpezama najčešće nađe šaran. Na kvalitet ribe utiče mnogo faktora, kaže Radin.

- Ima privatnih ribnjaka koji imaju bolji i lošiji kvalitet. Ja nabavljam prvu klasu, koja se ne oseti na mulj. Na to ima uticaja ishrana i starost ribnjaka, da li se riba hrani samo sojom ili žitaricama - kaže Srđan Radin.

Prema najnovijem istraživanju, ako bar jednom nedeljno jedete ribu, usporićete starenje mozga. Zbog toga je riba veoma značajna u ishrani, kao prevencija demencije u starosti. Svojim nutritivnim sastavom ona zadovoljava potrebe svih uzrasta. Za razliku od životinjskog, riblje meso je manje kalorično, izuzetno je bogato belančevinama, sadrži veoma malo ugljenih hidrata i masti.