Baner

Proleće - vreme alergija

PANČEVO, 23. mart 2010. (TV Pančevo) - Sa lepšim, toplijim danima stižu i nevolje za ljude sklone alergijama. Prvi prolećni zraci najavljuju cvetanje drveća i biljki tako da oni, kojima smeta polen, treba da budu spremni. Alergije ne možemo sprečiti, ali možemo pokušati da smanjimo dejstvo supstanci na koje telo reaguje.

U Pančevo bi trebalo i da stigne aparat za merenje koncentracije polena u vazduhu, ali se još uvek ne zna kada.

Alergija je posebno stanje organizma pri kome se javlja pojačana reakcija ili preterana osetljivost na određene supstance kao što su poleni drveća, trava, cveća ili korova. Trenutno je aktivan polen leske, koji spada u izuzetno jake alergene. Inače, polen je sićušna čestica jajolikog ili loptastog oblika, koja na površini ima kukice kojima se zakači za sluzokožu disajnih puteva.

Polen se vetrom lako prenosi na udaljene prostore. Samo 20-30 čestica polena u jednom kubnom metru vazduha može da izazove alergijsku reakciju, a samo jedna biljka odnosno korov može da otpusti i do 8 miliona čestica polena.

- Alergija je specifično oboljenje čiji simptomi mogu biti različiti, od kijavice, konjuktivitisa, kašlja, sinusitisa, astme, ali može izazvati promene i u digestivnom traktu, rekao je za TV Pančevo dr Staniša Bauman, pulmolog.

Alergija se može javiti u bilo kom periodu života, ali ne i pri prvom kontaktu sa alergenom. Lekari kažu da je predispozicija za alergije nasledna, ali da u 30 do 40 odsto slučajeva nije utvrđena genetska nasleđenost.

- Najbolje je uraditi test posle treće godine života jer je potrebno da prođe neki period da bi se utvrdilo da li neko ima alergiju. Najbolje je uraditi test u mirnom periodu da bi test bio merodavniji, dodao je Bauman.

Alergiju ne možemo sprečiti, a najbolji način je izbegavati ili smanjiti kontakt sa alergenom supstancom. Savremeni lekovi protiv alergija se mogu koristiti i duži period bez posledica. Ipak, lekar je taj koji propisuje terapiju nakon urađenog alergo testa.

U Pančevo bi trebalo da stigne i aparat za merenje koncentracije polena u vazduhu i 2 lekara iz Zavoda za javno zdravlje već su prošli potrebnu obuku. Ovaj aparat će naročito biti od koristi u našem gradu.

- Sada ćemo biti u prilici da tačno razlučimo da li je nešto moglo da bude uzrok zagađenja ili je uzrok bila velika koncentracija polena u vazduhu i, što je posebno važno, koje vrste. To će nam pomoći da planiramo ozelenjavanje grada što do sada nismo mogli da uradimo, rekla je dr Dubravka Nikolovski iz Zavoda za Javno zdravlje.

Za sada se ne zna kada će stići ovaj aparat u Pančevo. Čak i kada on stigne biće potreban duži vremenski period da se utvrde eventualni zagađivači vazduha ili količina alergena, kako bi se oni uneli u bazu podataka.