Baner

Profesor Nenad Mirić dobitnik nagrade za životno delo

PANČEVO, 29. mart 2017. (TV Pančevo) – Nenad Mirić, dobitnik je nagrade za životno delo, koje je dobio nakon 15 godina rada kao pedagog u Muzičkoj školi „Jovan Bandur“. Profesor fagota, kaže da su do sada njegovi učenici na državnim i međunarodnim takmičenjima osvojili više od 600 nagrada, od čega su 440 prva mesta.

Priča profesora Nenada Mirića u Pančevu počinje 2005. godine, kada je igrom sudbine, kako je opisao, nakon 26 godina sviranja u Filharmoniji došao u ovaj grad. Osim lične karte, morao je da promeni život iz korena. Od nekadašnjeg umetnika koji je svirao fagot, postao je pedagog. Kaže, trebalo mu je vremena da se privikne na tu ulogu, čak nekoliko godina. S godinama je postao mnogo emotivan i vezan za đake.

- Dospeo sam u jedinu Muzičku školu u Pančevu, tada i u Južnom Banatu. Našao sam se pred velikim i novim izazovom. Nikad nisam nameravao da budem pedagog, a iz nekih razloga rešio sam da to budem – kazao je Nenad Mirić, profesor fagota.

Vremenom se privikao na svoj novi poziv i počeli su da se nižu uspesi, a samim tim i nagrade. Profesor Mirić je prvu nagradu 2004/05. godine, 2006. pripala mu je nagrada za jednogodišnje istaknute pedagoške rezultate. Dve godine kasnije škola ga je kandidovala za višegodišnju nagradu za izuzetne pedagoške rezultate. 2012 godine, Zajednica Muzičkih škola mu dodeljuje Godišnju nagradu za višegodišnje pedagoške uspehe.

- Sada sam i dobio nagradu za životno delo. Možda sam i suviše mlad, to se dodeljuje nekom sa više staža, zato su i malo čekali da mi to dodele, jer u pedagogiji sam jedva 15 godina – objasnio je Mirić.

Đaci koje je podučavao osvojili su preko 600 nagrada, od kojih su 440 prva mesta.

- U dve oblasti su moja deca osvajala nagrade, možda i veći broj u kamernoj muzici, do je solista bilo manje – rekao je Mirić.

Snežana Đokić, direktorka Muzičke škole „Jovan Bandur“ kazala je da uspeh profesora Mirića nije slučajnost, već rezultat dugotrajnog rada i truda koji je uložen.

- Nenad Mirić je požrtvovan svom poslu i sve što uzme da radi mora da bude najbolje. Njegov trud i njegova rana vežbanja sa decom, njegova ambicija, teško nam je to ispratiti, ali nam nije žao – objasnila je direktorka Muzičke škole.

Muzička škola „Jovan Bandur“ jedna je od retkih koja ima četiri fagota, a njegova cena se kreće i do nekoliko desetine hiljada evra.