Baner

Preventiva kao lek za rak testisa

PANČEVO, 6. april 2017. (TV Pančevo) – Rak testisa je veoma retka bolest koja pogađa mlađe muškarce, ali je važno je da se na vreme jave urologu. U toku prošle godine desetoro pacijenta na Urološkom odeljenju Opšte bolnice suočilo se sa ovom dijagnozom , nažalost dvoje izgubilo bitku sa ovom bolešću.

Karcinom testisa ne javljaja se često, ali nažalost pogađa pretežno mlađe muškarce od 15 do 35 godine života. Muškarci prvo primate jedno bezbolno uvećanje testisa i obično ta pojava dovede muškarce na vreme kod lekara. Sa dijagnozom raka testisa prošle godine suočilo se deset pacijenata u pančevačkoj bolnici, ali je nažalost bilo i onih čija se bolest završila smrtnim ishodom. Doktor Predrag Vujić objašnjava ukolko se uoče bilo kakve promene na testisima potrebno je da se jave urologu.

- Obično se javlja jedno bezbolno uvećanje testis i obično su to muškarci u generativnom periodu, seksulano aktivni i dođu na vreme kod nas. Veoma mali broj slučajeva se zapusti, te dođu kasno. Pored kliničkog pregleda treba da se uradi ultrazvuk, da se uradi tukstura testisa, zatim se određuju mrakeri koji se uzimaju iz krvi i određuje se da li je tumor seminomski ili ne. Odnosno da li će imati dobru ili lošu prognozu. Seminemski tumori imaju jako dobru prognozu i jako retko dolazi do smrtnog ishoda dok druga vrsta tumora koji nisu seminomski koji imaju veliku zloćudni moć – rekao je dr Predrag Vujić načelnik Urološkog odeljenja.

Doktor Vujić ističe da posle operacije i ukolko je neophodna zračna terapija najčešća pitanja pacijenta da li će moći da imaju potomstvo s obzirom na to da bolest pogađa mlade ljude.

- Mi kada dijagnostikujemo bolest odstranjujemo bolestan testis. Sve naravno zavisi od stanja tog testisa da li je bilo upala ranije, ako je sve u redu u principu nema nikakvih problema. Čak i posle hemijo terapije koja u značajnoj meri ošteti semeni epitel na tom zdravom testisu, vremenom se to obnovu i takvi ljudi budu plodni i mogu imati potomstvo.

Jedini način u borbi protiv podmuklog raka testisa jeste da ukoliko bilo kakvu promnu primetite javite se lekaru.