Baner

Pravoslavni vernici proslavljaju letnjeg Svetog Jovana

PANČEVO, 7. jul 2017. (TV Pančevo) – Pravoslavni vernici proslavljaju letnjeg Svetog Jovana, praznik rođenja Jovana Krstitelja, u narodu poznat kao Ivanjdan. Ovaj praznik slavio se još u starom Egiptu, među Keltima i Slovenima. Kod nas je običaj da se kupuju venčići od žutog jovanjskog cveća, koji se stavljaju na ulaz u dom. Da bi venci bili lepi i raskošni, neophodno je tokom cele godine gajiti cveće za Ivanjdan.

Mnogi naši sugrađani iskoristili su ovaj dan za kupovinu ivanjskog cveća i venčića, koji su se mogli naći na pijaci po cenama od 200 do 1000 dinara. Da bi ivanjski venci bili raskošni i trajali do naredne godine, neophodna je priprema čitave godine, ali i poznavanje veštine pravljenja venčića. Prolaznici su mogli da vide kako se pletu venci danas na Zelenoj pijaci.

Ivanjdan je praznik kosidbe i žetve. U narodu je poznat i kao Bilјоbеr, Меtlаr, Svitnjаk, Igritеlј i Nаrukvičаr, štо јаsnо pоkаzuје mnоštvо rаznih оbičаја kојi sе uprаžnjаvајu nа оvај vеliki lеtnji prаznik. Veruje se da vоdа dоbiја pоsеbnu mоć, pа sе svi kupајu u rеkаmа, pоtоcimа, јеzеrimа. Bilје i trаvе imајu pојаčаnа lеkоvitа svојstvа i zbog toga se bеru i od njih se plеtu vеnci, kојi sе čuvаju u kućama kао lеk prоtiv rаznih bоlеsti.