Baner

Pomerena 2 crkvena praznika zbog posta

PANČEVO, 10. februar 2010. (TV Pančevo) - Zbog početka Uskršnjeg posta, Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve doneo je odluku o pomeranju obeležavanja dva crkvena praznika. Sveta tri jerarha se umesto u petak 12. februara obeležavaju u četvrtak 11. februara, a pomereno je i obeležavanje Sretenja Gospodnjeg sa 15. februara na nedelju 14. februar.

- U nedelji pred početak posta, u sredu i petak, u pravoslavnim hramovima ne služe se liturgije, pa je to razlog zbog čega su obeležavanje Sveta tri jerarha i liturgija pomereni na četvrtak“, precizirao je u izjavi za TV Pančevo jerej Željko Mladenović.

Jerej Željko Mladenović je objasnio je da je Sretenje Gospodnje, odlukom Sinoda SPC pomereno na nedelju 14. februar iz razloga što praznik „pada“ u prva tri dana Uskršnjeg posta, koji su najstroži u celom postu.

- Crkva nalaže da se prva tri dana Uskršnjeg posta sveštenstvo, monaštvo i vernici uzdržavaju od konzumiranja bilo kakve hrane ili vode, i tih dana u potpunosti se predaju duhovnosti i pripremaju za ceo post. Tako je odlučeno da se Sretenje Gospodnje u crkvama obeležava 14. februara kada je i Dan svetog velikomučenika Trifuna, objasnio je Mladenović.

Jerej Željko Mladenović je poručio da ovoga treba da se pridržavaju i vernici čije su krsne slave Sveta tri jerarha i Sretenje Gospodnje.