Baner

Počela 12. Vinarijada u Dolovu

PANČEVO, 07. februar 2010. (TV Pančevo) - Dvanaesta vinarijada počela je u Dolovu u organizaciji Udruženja ljubitelja vina „Sveti Trifun“ i trajaće do 14. februara kada se u ovom selu održava završna svečanost. Ljubitelji kvalitetnog vina će se ovog februara takmičiti za pobedničko zvanje na Vinarijadi, a ove godine program Vinarijade bogatiji je od prethodnih.

- Juče je počelo porikupljanje uzoraka. Uzorci su belog, roze i crvenog vina. Ove godine Vinarijada dobija međunarodni karakter, rekao je za Televiziju Pančevo Marko Ivković, iz Saveta Mesne Zajednice Dolovo.

Dolovci koji godišnje organizuju više značajnih manifestacija poput Vinarijade, Štrudlijade, „Ivanjaskog cveća“ i Smorte ovnova ukazuju na značaj Vinarijade za Dolovo.

- Da se malo čujemo, da investiraju u Dolovo jer mi se čini da je Dolovo zapuštenije od ostalih sela, dodao je Ivković.

Đurica Stokov je istakao da Vinarijada u Dolovu ima dugu tradiciju.

- Dolovo postoji već 350 godina od kada i datiraju prvi čokoti vinove loze. Tako da su ovi tereni i ova zemlja pogodni za gajenje vinove loze.

Već sutra će Pančevci moći da vide i okuse sve blagodeti dolovačkih vinara i vinogradara.

- U ponedeljak će biti prezentacija „Dani vina“ u Pančevu u saradnji sa Turističkom organizacijom Pančeva koja nam je omogućila 2 tezge na Korzou gde će biti degustacija i prodaja. Svi Pančevci koji žele mogu sutra od 11 do 13 sati da dođu i probaju naša vina i tako nas podrže, dodao je Ivković.

Svakog dana naredne sedmice Dolovci će predstavljati Vinarijadu, a narednog vikenda biće najinteresantnije u Dolovu najavljuju organizatori.