Baner

Pekmez, džem, slatko ili marmelada?

PANČEVO, 31. jul 2017. (TV Pančevo) – Na pančevačkoj Zelenoj pijaci domaćice ovih dana kupuju voće za pripremu pekmeza, džema, slatkog i marmelade. Najviše se kupuju kajsije i šljive, dok se nektarine i breskve prodaju slabije.

Većina ljudi bi rekla da razlike nema - sve je to slatko, ukusno, pravi se od voća i šećera, i odlično ide uz palačinke. Međutim, nije baš tako. Pekmez je tradicionalna voćna poslastica i sličan je džemu, ali je gušći jer se više ukuvava, što bitno utiče na trajnost. Džem je proizvod dobijen ukuvavanjem svežih, smrznutih ili poluprerađenih hemijski konzervisanih plodova uz dodatak šećera i kiselina. Slatko je proizvod koji sadrži cele ili komade plodova u gustom šećernom sirupu. Najgušća je marmelada, koja se priprema tako što se sveže, oprano voće očisti od koštica i samelje ili pasira, a potom kuva.

- Kupuje se kajsija, šljiva, uzima se nektarina i breskva ali slabije. Uglavnom se šljiva i kajsija uzima za džem. Slatko može da se pravi od nektarina, dunja, kako ko šta voli tako to i uzimaju - kaže Gordana Žužulj.

Plodovi namenjeni proizvodnji džema moraju da budu potpuno zreli. Dobro skuvan džem ima boju, ukus i miris voća od koga je proizveden. To se postiže pridržavanjem recepture i postupka pri kuvanju. Iskusnije domaćice nemaju problem koji imaju one mlađe kada su u pitanju recepti. Sve se stavi otprilike, ništa se ne meri i uvek ispadne ukusno i po meri ukućana.

- Radim sve otprilike, zavisi sve kako ko voli slatko, a zavisi i od voća. Ako je voće više slatko, treba manje šećera, a ako nije slatko, treba više šećera. Uglavnom probam, pa vidim da li treba da dodam šećer ili ne. Najvažnije je da se dobro ukuva i mora da se na ovim temperaturama stavi konzervans koliko god ga izbegavali, ne možemo na ovim temperaturama mora da se stavi da bi se održalo, da li to bila zimnica ili džemovi. Za sve mlade domaćice koje ne znaju razliku između džema, slatkog i pekmeza, iskusna domaćica otkriva razliku.

- Džem ne mora da se ljušti, samo se iscepa, ima ljuskica i to ne smeta. Može da se oljušti pa da se samelje ili u kockice pa se duže kuva i ono se raspadne samo po sebi. Na internetu su dostupni mnogi recepti. Sada se uglavnom kupuje džem fiks koji krati vreme pravljenja sa sat vremena na 20 minuta.

- Najčešće pravim pekmez i džem od šljiva i od kajsija zato što deca najviše vole. Što se slatkog tiče, najviše volim maline, kupine, ribizle, to mi je lepo. Kilogram šećera, na kilogram voća, prokuva se, doda se kriškica limuna, vruće se zatvori. Desetak teglica pravim. Deca više vole eurokrem da jedu sa palačinkama i kolače pravim sa eurokremom. Ne pravim sada puno, ranije sam pravila od raznog voća, a sada uglavnom kajsije i šljive - kažeVesna Maksimović.

- Od kajsija i od šljiva pravim. Nije skupo praviti slatku zimnicu. Treba čekati da bude zrelo voće, kada je jeftinije i povoljnije. Slatko pravim od trešnji, jagoda i višanja. Samo treba dobro voće i zrelo ništa drugo - objašnjava Slovenka Janjić.

Sve tri poslastice, odlično se slažu uz razna peciva, a mogu se koristiti i kao dodaci kolačima i tortama, ili za sosove. Neki džem, pekmez i marmeladu jedu same, kašičicom, a zaustave se tek kada vide dno tegle. Zato se taj način konzumiranja ne preporučuje ukoliko vodite računa o vitkom stasu.

Â