Baner

Papagaji - najinteligentnije ptice

PANČEVO, 4. avgust 2018. (TV Pančevo) – Iako su tigrice najpopularniji pernati kućni ljubimci, nekolicina ljudi odlučuje se za nešto veće papagaje. Damir Kapetanović u svom domu čuva i dresira plavo-žutu aru, kao i dva afrička siva žakoa.

Plavo-žuta ara je vrsta papagaja koja potiče iz centralne i Južne Amerike. Zove se i makao. Ona nastanjuje središnji deo Brazila, Kolumbiju, istočni deo Paname, Venecuelu, Ekvador, Peru, Paragvaj i severnu Argentinu, ali se nekolicina ovih ptica može naći u domovima uzgajivača.

Prostorija u kojoj boravi ara mora da bude provetrena, a kavez čist i dezinfikovan da ne bi došlo do razvijanja gljivica i bakterija. Ako se čuva u dobrim uslovima, ako mu je pružena pažnja i ljubav i ako se kvalitetno hrani, plavo-žuta ara može da živi od 60 do 80 godina.

Ova vrsta papagaja se svrstava u jednu od inteligentnijih ptica koje mogu da nauče da oponašaju zvukove, melodije i mogu da nauče od 30 do 40 reči. Njihova dresura mora, kao i kod svake životinje, početi u najranijem dobu i za nju je potrebno mnogo strpljenja, pažnje i ljubavi ističe Damir.

Ishrana ara mora biti raznovrsna kako bi se one pravilno razvijale.

Pored plavo žute are Damir gaji i par sivih afričkih žakoa koji su najnoviji članovi ovog domaćinstva.

Papagaji zahtevaju dosta ljubavi i pažnje, ali ako ste ljubitelj i smatrate da imate dovoljno vremena da se posvetite ovoj pernatoj životinji najbolje je da za prvu pticu uzmete tigricu ili nimfu.