Baner

Pančevci spremni za zimu

PANČEVO, 15. septembar 2017. (TV Pančevo) - Čak i ako je početak septembra, Pančevci se već polako spremaju za zimu. Vešte domaćice počinju da obnavljaju svoju ostavu novom zimnicom, dok se domaćini brinu za ogrev. Ekipa Regionalne RTV Pančevo posetila je Narodnu baštu i razgovorala je sa našim sugrađanima o pripremama za zimu.

Pošto lepo i toplo vreme polako prolazi, vreme je da se spremimo za zimu. Ako počnemo ranije sa pripremama i ako uradimo bar nekoliko stvari pre nego što novembar zakuca na vrata, bićemo spremni i neće biti potrebe za panikom. U razgovoru sa našim sugrađanima, saznali smo da se zimnica već uveliko sprema, i da su tegle sa ajvarom, turšijom, pekmezom i kuvanim paradajzom već u njihovim ostavama. Ipak, ima i onih koji zimnicu kupuju.

- Cela moja porodica i ja se grejemo na struju, tako da nema problema. Spremni smo za zimu. Ne treba nam drva. Kad imamo struje imamo sve. Od zimnice sve imamo. Spremili smo pečene paprike, kiseli kupus. Pečemo paprike svaki dan - objasnila je sugrađanka.

- Mi penzioneri se vrlo teško pripremamo za zimu. Na struju se grejem. Ništa ne spremam od zimnice. Žena mi je umrla tako da ne spremam. Sve kupujem - rekao je Pančevac.

- Stanujem sa unukom. Na struju se grejemo. Ne nabavljamo ništa od ogreva. Plaćamo mesečno račune. Nemam nikakavih problema, jer se ne sekiram zbog toga. Sve to unuka rešava. Od zimnice isto ništa ne spremamo, sve kupujemo. Ja volim da spremam ručak. Najbolje spremam papriku i paradajz. Bećar paprikaš pravim svaki treći dan - istakao je sugrađan.

- Žena sve sprema. Spremila je paradajz, paprika, ajvar, krastavce. Greje nas gradsko grejanje tako da sa time nemamo problema - napomenuo je Pančevac.

-Sve je pod kontrolom. Žena sprema sve, grejemo se na struju tako da je sve obezbeđeno. Slabo pomažem ženi oko zimnice. Nisam navikao na to, a i ona voli sama da to spremi - rekao je sugrađanin.

- Imam ogrev. Grejem se i na struju i na drva. Sve je pod kontrolom. Na drva je bolje grejanje, a na struju malo je jeftinije ali drva su drva - objasnio je Pančevac.

Vozače, od 1. novembra, čeka i zamena letnjih guma, što im stvara dodatni trošak s obzirom da se nove zimske gume mogu kupiti po ceni od oko 4.000 dinara pa naviše.