Baner

Oprezno sa energetskim pićima

PANČEVO, 21. jul 2017. (TV Pančevo) - Energetska pića postala su deo svakodnevice mladih. Odavno ih ne konzumiraju samo na žurkama, u klubovima i diskotekama, već i na školskom odmoru uz užinu. Za masovnu upotrebu u velikoj meri su odgovorne reklame, a deca i tinejdžeri vole "adrenalinski naboj", koji osete kada popiju energetski napitak. Doktorka Radmila Jovanović savetuje da se izbegava veći unos energetskih napitaka posebno u kombinaciji sa alkoholom.

Ako se piju u umerenoj količini, bez ikakvih dodataka, energetska pića ne moraju da ostave negativne posledice. Međutim, problem je što se najčešće kombinuju sa alkoholom. To uživanje bez granica ostavlja neželjene, uglavnom teške i ozbiljne posledice.

Kofein iz energetskih napitaka može da ubrza rad srca, pojača kontrakcije srčanog mišića i krvni pritisak. Na osnovu većeg broja studija, efekti se javljaju i pri unosu 6 mg kofeina na 1 kg telesne težine, što je posebno naglašeno prilikom vežbanja ili druge jače fizičke aktivnosti. Odrasla zdrava osoba koja unese jednu do dve limenke, po onome što piše na deklaraciji proizvoda, ne izlaže se velikom riziku prekomernog unosa kofeina, pod pretpostavkom da ga nije unosila i na drugi način, odnosno da nije pila kafu.

Iako ni za jednu od supstanci koje se nalaze u enegrgetskim pićima nije dokazano da je štetna, ne smemo zaboraviti princip da “količina supstancu čini toksičnom”. Shodno tome, moramo imati na umu da su i doze sastojaka u energetskim napicima značajno veće nego što ih unosimo kroz ishranu. Zato svuda u svetu stručnjaci savetuju izbegavanje ili makar oprez prilikom konzumiranja, posebno kada je reč o mladim ljudima.