Baner

Među najlepšima balkon Ljubiše Pešića

PANČEVO, 16. avgust 2017. (TV Pančevo) – Ljubiša Pešić osvojio je drugo mesto na konkursu Zelenila u kategoriji “najlepši balkon”. Ekipa regionalne RTV Pančevo, posetila je drugonagrađeni balkon i razgovarala sa Pešićem o njegovoj oazi.

Ljubiša Pešić zadovoljan je drugim mestom koje je osvojio na nedavno održanom takmičenju Javno-komunalnog preduzeća „Zelenilo“. Prema njegovim rečima, osvojiti drugu nagradu, pored velike konkurencije, za njega predstavlja uspeh. On kaže da ne broji koliko cveća ima, ali je to preko 200 saksija.

- Sve vrste su mi omiljene, nema tu razlike. Imam oko 200 saksija, svega i svačega. Sve podjednako volim. Po sat ili dva sednemo, odmaramo, popijemo kafu, odigramo partiju karata. Više smo u voćnjaku, manje sedimo ovde. Kada je kiša i nevreme, onda sedimo ovde i uživamo.

Godine su potrebne za ovakav balkon, to ne može da se napravi odjednom. Svaki dan po nešto mora da se uradi, presadi, da sve ima svoje čari i lepote. Mora da se radi, objašnjava Ljubiša.

- Najbolje uspevaju muškatle. Najviše ih i volim zbog cvetanja i njihovog cveta. One preko cele godine cvetaju. Svako cveće je lepo, procveta za mesec dana u vrh glave i nema ništa od toga. Muškatle cele godine cvetaju. Imam visećih, svakakvih. Različitih su boja: roze, žute, crvenkaste, crvene.

Za lep balkon potrebno je sve: ljubav, novac, volja da se radi, da bi se cveće održavalo. Ako se ne održava - nema ništa od cveća - kaže Pešić. Oprečna su mišljenja oko količine zalivanja, neki kažu da treba dosta zalivati, neki kažu ne treba preterivati, a Ljubiša kaže da zaliva ujutru.

- Tada je temperatura vode i zemlje približna. Viseće i ono cveće koje je gore, zalivam i uveče, oko 10, 11 sati. Tada ih zalijem još jednom jer se ipak isuši, temperatura je velika i mora da se zalije. Ako ostavite dva-tri dana, to je gotovo, nema ništa od cveća. Kažu da ne valja da se zalivaju mnogo muškatle, a koliko vidim, koliko god da zalivam, sve napreduju. Kaktusi nisu vodopije, ali drugo cveće mora.

Ko god ima vremena, treba da se posveti cveću - poruka je Ljubiše Pešića. Baviti se cvećem je uživanje i posebno je lepo kada se dođe kući, sve miriše, cveta. Lepo je videti takav balkon, a komšiluk je oduševljen dodaje on.

- Od detinjstva sam imao cveće kod kuće kod roditelja, tetke. Ona je imala puno cveća. Moja gospođa i ja smo već blizu 50 godina u braku, ona je deset godina, a ja deset godina u penziji. Šta da radimo drugo nego malo sa cvećem, malo idemo na baštu, sve po malo. Kada odu u penziju, pojedinci ne znaju šta će od sebe, bude svega i svačega. Mi smo našli uživanje u cveću.

Pored oaze na balkonu, imaju i baštu. Ljubiša kaže da ipak sve postiže.

- Stiže se. Mladi smo u duši. Sat-dva vremena ujutru i uveče na balkonu, a preko dana smo na bašti. Sve ima svoje prednosti. Mora sve da se uradi i postigne.

Ljubiša Pešić se nada da će i naredne godine učestvovati na istom takmičenju. To bi bio, kaže, četvrti put kako se prijavljuje.