Baner

Martin Pišpecki - prvi direktor Mikine škole

PANČEVO, 22. februar 2017. (TV Pančevo) – Martin Pišpecki je bio prvi direktor u Mikinoj školi i na tom mestu proveo 20 godina. Pre toga predavao je fizičko vaspitanje i voleo je decu i rad sa njima. On smatra da je za rukovođenje obrazovnom ustanovom potrebno iskustvo od bar 20 godina u prosveti.

U prosveti je počeo da radi 1952. godine nakon završetka vojske. Prvih devet godina proveo je u Osnovnoj školi „Bratstvo i jedinstvo“ prvo je bio učitelj, a nakon toga je predavao fizičko i biologiju. Posle toga, 19 godina proveo je u Bracinoj školi.

Pišpecki kaže da su nastava i vaspitanje usko povezani i da jedno bez drugog ne mogu. Ako na to zaboravimo i „ispustili“ smo i decu.

1981. godine postao je direktor Sportsko rekreativnog centra, a devet godina kasnije i direktor Mikine škole. Nakon što je škola sagrađena, pred njim je bio veliki izazov, priča Pišpeski, da je opremi nameštajem. Išao je od jedne do druge ustanove i tražio pomoć.

Pošto je Martin Pišpecki poznavo pesnika Miroslava Antića lično, a i bio je Pančevac, logično mu je bilo da škola ponese njegovo ime.

Njegov recept za uspeh je jednostavan.

U godinama kada je on radio u prosveti nastavnici su morali da idu kući kod dece kako bi stekli sliku o detetu i njegovoj situaciji. To je bila polazna osnova da bi nastavnici znali kako da se ophode prema svakom đaku i koliko da mu se posvete.