Baner

Lisica u pančevačkom azilu

PANČEVO, 16. mart 2010. (TV Pančevo) - U Službi sanitacije koja brine o psima i njihovom udomljavanju već nekoliko godina, svoj dom su našla i 2 vuka i vučica. Pre nekoliko dana mini zoo vrt upotpunila je i lisica koja je stigla iz Beograda.

Životni vek lisice u divljini je kratak i iznosi samo nekoliko godina. Međutim, oni koji su pokušali da je pripitome i drže u zatočeništvu kažu da ova životinja može doživeti i 10 godina. Iz Beograda pravo u Pančevo stigla je lisica, koju je pronašao čovek misleći da će uspeti da je pripitomi i zadrži. Uvidevši da to nije lako odlučio je da je pokloni Službi sanitacije. Lija koja nema ni godinu dana pridružila se vukovima, koji već nekoliko godina žive u ovom, može se reći, malom zoološkom vrtu.

- Lisica je skroz pitoma, ali treba da prođe neko vreme da bi se navikla na nas. Sada je smeštena u boks, ali planiramo da je smestimo u prirodni ambijent kao i vukove. Mlada je i tek treba da se navikne na ovaj ambijent. Malo je uznemiravaju i psi koji laju, ali navići će se.

Zakon o dobrobiti koji je pre 6 meseci usvojen, predviđa da prihvatilišta kao što je i naša služba, moraju da prihvate divlje životinje u slučaju pronalaska, kao i one životinje za koje ne znamo gde bismo mogli da ih smestimo. Sigurno da nije preporučljivo držanje divljih i domaćih životinja zajedno, ali iako nam je skučen prostor ipak ima mesta da na placu možda čak napravimo i mini zoo vrt, rekao je za TV Pančevo Vladimir Zec, šef sanitacije.

Pošto je još uvek preplašena, lisica nije bila raspoložena za slikanje, pa nije ni izlazila iz kućice. Da ne bi pobegla, boks u kome trenutno živi, obavijen je žicom, jer lisica sada ne bi preživela u prirodnom okruženju. Pomalo je uznemirava i lavež pasa, ali osoblje koje je hrani i brine o njoj tvrdi da je pitoma i da će se vremenom navići na novu sredinu.