Baner

Lazareva subota ili Vrbica

PANČEVO, 27. mart 2010. (TV Pančevo) - Vernici i Srpska pravoslavna crkva danas slave Lazarevu subotu ili Vrbicu, pripremajući se, u poslednjoj sedmici posta, za najveći hrišćanski praznik – Uskrs. Vrbica je dečji praznik, jer je Hristos, prema Jevanđelju, ulazeći u Jerusalim rekao – „Pustite decu meni, jer takvih je Carstvo nebesko“.

Vrbica je isključivo praznik dece. Običaj je da na taj dan roditelji dovode svoju decu, pa čak i onu najmanju, u crkvu. Kupuju im zvončiće i stavljaju oko vrata.

U popodnevnim časovima služi se večernje bogosluženje, a u crkvu se unose mlade vrbove grančice. Subota uoči praznika Cveti koji uvek padaju u 6. nedelju Uskršnjeg posta posvećena je uspomeni na Lazarevo vaskrsenje i na Hristov ulazak u Jerusalim, gde su ga deca svečano dočekala i pozdravila. Vrbicu obično u crkvu unose deca u subotu popodne da bi je ostavili u crkvi da se na Cveti, na jutrenju, okadi i očita molitva, a grančice se posle dele narodu.

Roditelji, bake i deke iskoristili su lep dan i doveli svoju decu i unuke u crkvu na Vrbicu. Deca su se igrala sa svojim drugovima, slaveći ovaj svoj praznik.

Na praznik Cveti obično se bere cveće, ali se ne unosi u kuću, već se drži u dvorištu u posudi sa vodom. Ovim cvećem se rano ujutro kiti kuća, a vodom u kojoj je stajalo, umivaju se ukućani. Običaj je da se tog dana mladi međusobno daruju cvećem.