Baner

Konjički sport ne poznaje granice

PANČEVO, 19. jul 2017. (TV Pančevo) - Onog trenutka kada stopalima zakoračite kroz kapiju pančevačkog hipodroma, postajete deo potpuno drugačijeg sveta, magične oaze u kojoj vam priču pričaju konji i životinje koje tu žive ali i ljudi koji su srce i dušu posvetili ovim mestu. Prednosti bavljenja ovim sportom su velike, a o tome nam je više govorila Višnja Andrić, jedna od trenera konjičkog kluba "Kremen".

Pravila ponašanja su jako bitna kad su konji u pitanju. Višnja Andrić istakla je da su konji instinktivne životnje i da je izuzetno bitno kako ćemo sa njima komunicirati.

Konjički klub „Kremen“,1989. godine osnovao je legenda konjičkog sporta, Bora Milanović a tokom godina postali su prepoznatljivi po disciplini daljinskog jahanja kao i vožnjom zaprega. Maša Ognjenović, ljubav prema ovom sportu gaji već 12 godina. Jedna je od prošlogodišnjih šampionki u daljinskom jahanju, a budućim jahačima poručila je da je jahanje mnogo više od onoga što vide na televiziji.

Iva Mioč uskoro će napuniti 18 godina, a jahanjem se bavi 8 godina. Iza sebe ima brojna takmičenja u svim kolima i bila je državni prvak u juniorskoj kategoriji. Svog konja smiruje zviždanjem i pevanjem i dodaje da on za nju nije ljubimac već deo porodice.

Mlada juniorka na je rekla da za svaki sport treba biti požrtvovan pa tako i za jahanje. Iva Mioč ističe da se jahanjem ne baviš ako nisi barem jednom pao sa konja i dodala da je jako ljute i povređuju tvrdnje da jahanje nije pravi sport.

Od 2005. godine, klub počeo je sa sprovođenjem programa terapijskog jahanja i sportsko rekreativnim jahanjem namenjenim osobama sa invaliditetom. Klub “Kremen” oduvek je prepoznavao potrebe onih socijalnih kategorija koje su u našem društvu marginalizovane i kroz različite programe, pomogao njihovom zdravlju i uključivanju u društveni život.

Najmlađi član kluba ima dve i po godine a najstariji 65, što pokazuje da konjički sport ne poznaje granice. A za sve ove godine koliko postoji, konjički klub “Kremen” na najlepši način je dokazao istinost tvrdnje da čovek u konju nalazi snagu bez surovosti, lepotu bez sujete i prijatelja bez interesa.