Baner

Kodeks oblačenja u vrelim danima

PANČEVO, 6. avgust 2017. (TV Pančevo) – Leto, naročito kada je toplo kao ovo, donosi i nešto slobodnije oblačenje. A tropski talasi kojem smo izloženi ponovo otvaraju pitanje – kako se treba oblačiti za posao. Sve državne institucije, kao i preduzeća imaju pravila o tome, ali, uvek, na kraju ostaje pitanje kulture, dobrog ukusa i osećaja.

Meteorolozi za ovu nedelju prognoziraju još jednu tropsku nedelju. Ipak kada je u pitanju ulazak u gradsku upravu ili neku od drugih institucija neće biti izmena. Mora se poštovati kodeks oblačenja, koji važi i za muškarce i za žene. Međutin svi smo svedoci da naše sugrađanke u institucije mogu ući mnogo laganije obučene od muškaraca, što postavlja pitanje ravnopravnosti.

- Jesu. Paze na svoj izgled kao i žene – kaže starija sugrađanka.

- Pa i nisu. Nama je dozvoljena suknja, kada je ovako toplo, a njima nije. Možda i mogu ići u suknji. U to nisam sugurna – objašnjava mlađa sugrađanka.

- Nisu ni po čemu rarvnopravni. Mnogo imamo manja prava nego žene – mišljenja je mlađi sugrađanin.

Pravila ponašanja i oblačenja u Gradskoj upravi u Pančevu, najviše se odnose na zaposlene, kaže Milorad Milićević, načelnik Gradske uprave u Pančevu. U pravilima ponašanja i oblačenja piše da zaposleni moraju svojim izgledom da se trude da održe ugled organa u kojem su zaposleni, kao i da u svom ponašanju prema strankama budu profesionalni, ljubazni. Ali o ugledu institucije računa moraju da vode i stranke koje dolaze nekim poslom u Gradsku upravu, kaže Milićević.

- Kada vodimo računa o ugledu organa, smatramo da tom ugledu dopronoser i stranke koje dolaze. Smatramo da stranke koje su nedolično obučene, a to podrazumeva dolazak u papučama, kratkim pantalonama i suknjama ili providnim bluzama, takva stranbka ne bi trebalo da uđe u Gradsku upravu – objašnjava Milićević.

Odeća koju nosimo govori o nama i nosi poruku ljudima oko nas, kaže Milica Todorović, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost. Zbog toga je bitno da se vodi računa o tome kako izgledamo, naročto kada se ulazi u neku državnu instuituciju.

- Taj kodeks oblačenja koji poštujemo svojim načinom oblačenja, ukazuje na poštovanje te institucije u koju ulazimo. Govori o nama kao ličnosti, a i o tome kakav odnos imamo spram posla koji radimo, ako radimo u državnoj instituciji, ili se nalazimo kao predstavnici neke javne ustanove ili državnog organa – rekla je Milica Todorović.

Tropske vrućine zahvatile su još neke zemlje Evrope. U skoro svim zemljama kodeks oblačenja nalaže da muškarci na posao dolaze u pantalonama, nošenje bermuda na poslu i u javnim institucijama nije dozvoljeno.

Zbog toga muškarci pokušavaju da ukažu kako nisu ravnopravni sa ženama. Jedan 20-godišnjak zaposlen u kol centru u Britaniji, je polovinom jula na posao došao u brmudama ali je bio vraćen kući. Otišao je kući i presvukao se u ružičasto-crnu haljinu iste dužine, kao što su bile bermude, kako bi pokazao nadređenima da su njegove koleginice privilegovane. Nekoliko sati nakon što je došao u haljini, njemu i svim zaposlenima u kompaniji stiglo je pismo da je kodeks oblačenja u njihovoj kompaniji izmenjen. Sada je muškarcima dozvoljeno da na posao nose kratke pantalone nešto iznad kolena — crne, tamnoplave ili bež boje.