Baner

Karanfili i kraće radno vreme za 8. mart

PANČEVO, 08. mart 2010. (TV Pančevo) - Međunarodni Dan žena, 8. mart, u Srbiji se najviše prepoznavao po uličnim prodavcima sa cvetnim aranžamanima, drangulijama i sitnim „džidža bidžama“. Zaposlene žene u Pančevu dobile su poklone, i to uglavnom vaučere od sindikata, dok su direktori žene u kolektivima častili ranijim izlaskom sa posla.

Kao i svakog 8. marta, ulicama su prolazile žene sa karanfilima i ružama koje su dobile za Dan žena. Prodavci, u želji da zarade neki dinar, izašli su na ulice nudeći cvetne aranžmane, nakit, sitne drangulije, razne figurice i druge sitnice.

- Ove godine smo lepo prošli. Narod kupuje cveće više nego prošle godine. Kupuju karanfile, ruže, saksije, rekla je jedna prodavačica

Za zaposlene žene u javnim preduzećima uglavnom su se pobrinuli sindikati, ali i direktori firmi.

- JKP „Zelenilo“ proslavlja radno ovaj dan. Naše žene su se tokom proteklih 7 dana naradile, a sutra će imati priliku i da se konačno odmore, rekao je Danilo Bjelica, direktor JKP „Zelenilo“.

Žene su uglavnom dobijale cveće, a u nekim javnim preduzećima i slobodan dan.

Neki kažu da ne treba na žene misliti samo za 8. mart, međutim neki muškarci kažu i da žene više nisu kao što su bile i da ne reaguju isto na poklone.

Međunarodni Dan žena, inače, ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Nemice Klare Cetkin, tadašnje liderke ženskog radničkog pokreta. Taj dan obeležava se u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu i Njujorški marš više od 15.000 žena, koje su se borile za svoja prava i tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.