Baner

Još desetak dana za sadnju voća

PANČEVO, 25. mart 2017. (TV Pančevo) – Na pančevačkoj Zelenoj pijaci, osim dobre ponude voća i povrća, u ovo doba godine sugrađani mogu kupiti i razne vrste sadnica voća, ukrasnog voća ili cveća. Kako prodavci tvrde, cene nisu menjane poslednjih pet godina, a sve što je u ponudi odgovara našem području. Ko razmišlja o sadnji voća, ima još desetak dana da to uradi dok je još hladnije vreme.

Veliki izbor sadnice voća, ukrasnog voća, drvenastog bilja, kao i cveća možu se kupiti na pančevačkoj Zelenoj pijaci. Cene nisu menjane poslednjih nekoliko godina, kaže Zoran Tijarić, prodavac rasada na pančevačkoj pijaci. Tako se sadnice ruža mogu kupiti za 1000, tuje su od 700 do 8000 dinara. U ponudi su sadnice i breze, lipe, ali i voća jabuka, trešanja, kasija, šljiva.... Sugrađani koji žele da svoj vrt ili baštu obogati novim sadnicam, imaju na raspolaganju još desetak dana dok je vreme još hladnije, kažu prodavci.

Kontejnerske biljke, koje imaju svoj busen sade se i u maju. A sadnice voća još desetak dana i to se završava, šljive, jabuke, kruške, kasije, trešnje i breskve. Najbolje je posaditi što dublje. Staviti humus poviše zemlje, blizu žila i zaliti dobro - naveo je Zoran Tijarić prodavac sadnica.

Sadnice koje se nalaze u prodaji su iz Kruševca, dok su ukrasne biljke iz Šiljegovca i Ribarske banje, kažu prodaci. Sve sadnice koje se mogu kupiti na pančevačkoj Zelenoj pijaci, su biljke koje dobro uspevaju u našem području. Oni koji žele da ih posade imaju na raspolaganju još desetak dana, odnosno dok je hladnije vreme kako bi se biljke primile.