Baner

Jedan od najlepših balkon Dušice Dečamić

PANČEVO, 23. avgust 2017. (TV Pančevo) – Javno komunalno preduzeće „Zelenilo“ je i ove godine organizovalo konkurs za izbor najlepše bašte i balkona u Pančevu. Treće mesto za najlepši balkon osvojila je Dušica Dečamić sa Sodare.

Najlepša mesta za odmor su sigurno naši domovi. Još kad imaju lepo sređene bašte ili balkone, nema boljeg mesta. A da gajenje cveća može da bude lepo, pokazuje naša sugrađanka Dušica Dečamić. Ona brine o cveću koje ukrašava hodnik njenog doma, svakodnevno ga zaliva, neguje različitim preparatima i brine o tome da izgleda uredno i lepo.

- Ideja je došla kad sam se uselila. Nije bilo na spratu, pa sam rešila da ih smestim tu, pa je tako i ostalo. Godinu dana sam živela sama na spratu. Nikom nije smetalo. Cveće je u međuvremenu raslo jer ima idealne uslove i leti i zimi. Komšijama sad ne smeta, niko se ne buni. Kad nekome smeta, ja pomerim. Imam svakakve vrste - od hibiskusa, šoflera, san severije. Sve što mi dođe do ruku, a ovde može da opstane, ja stavljam tu - priča Dušica Dečamić.

Dušica ističe da održavanje cveća za nju ne predstavlja obavezu, već uživanje. Pelceri se kupuju ali i dobijaju od drugarica, koje takođe vole cveće. Tajna lepog cveća je redovno zalivanje, ali i prihrana, dodala je ova Pančevka.

- Prihrana je uobičajena za biljke koje imam. Volim da razmenjujuem cveće. Poklanjam, dobijam a i kupim ono što mi se dopadne. Tu ne treba neka velika nega, treba ga samo lepo zalivati i ono samo raste.

Dušica je kao mala bila u prilici da brine o bašti svojih roditelja i tada je zavolela biljke.

- Odrasla sam u dvorišnom stanu, gde su se moja majka i komšinica brinule da uvek bude mnogo cveća. Jedno vreme nisam imala uslove da ih držim, živela sam u malom stanu. Čim sam imala prilike da mogu da gajim, odmah sam to iskoristila. Kad budem išla odavde, ne znam šta ću da radim, jer neću moći sve da ponesem.

Prema grčkoj mitologiji, cveće je ljudima poklonila nimfa Flora. Kada ju je grčki Bog vetra oženio, kao venčani poklon joj je dodelio vladavinu nad cvećem, a ona je zauzvrat, poklonila ljudima seme cveća i med. Tako je postala boginja proleća, cveća i plodonosnog drveća.