Baner

Godišnji skup antropozofista

PANČEVO, 01. mart 2010. (TV Pančevo)- U Gradskoj biblioteci večeras je održan redovni skup antropozofista. Bila je to prilika da se rezimiraju napori stručnjaka u prethodnom periodu ali i da se, na osnovu iskustava, planiraju projekti u narednoj.

Osnovna ideja antropozofista je primenjivost obnovljive energije i proizvoda dobijenih najprirodnijim putem u svakodnevnom životu. Bez obzira na brojne prepreke, nerazumevanja i otpore monopolista, na godišnjim skupovima naučnici tvrde da se stvari pomeraju na bolje, rekao je domaćin skupa, mr Đorđe Savić.

Pančevo ima dugu tradiciju, dužu od 2 decenije, a mnogi eksperimenti i radovi zasnivaju se na Teslinim radovima. Postulati su primenjivi u gotovo svim oblastima svakodnevnog života, ali najbrža je primenjivost u poljoprivredi.

Poljoprivrednik iz Bavaništa, inače predsednik UO antropozofista, Stevan Boškov, smatra da Srbija, kao i u drugim oblastima, kaska za Evropom i da je prirodna organska proizvodnja još uvek u fazi eksperimenta. Međutim, klice nove proljoprivredne proizvodnje daju prve rezulate u Bavaništu, Crepaji, Kačarevu i najviše u vršačkom kraju.

Primenjivost u lečenju teških bolesti je u fazi istraživanja, a na severu i zapadu Evrope već se koristi kao dodatak tradicionalnoj terapiji.

Doktorka Ljubica Petrov, trenutno na specijalizaciji u nordijskim zemljama, smatra da uspeh lečenja zavisi od unutrašnje energije i volje zaposlenih, a da lekovi na bazi minerala, biljnog i životinjskog porekla, bez hemijskih tretmana, mogu uspešno da doprinesu saniranju stanja ljudi obolelih od najtežih bolesti.

Nekim vidovima antropozofne nauke, u Pančevu i okolini, eksperimentiše se skoro jednu deceniju. Rezultati su skromni, kao uostalom i u čitavoj Srbiji, a učesnici godišnjeg skupa u Pančevu smatraju da je informisanost jedan od preduslova primenjivosti potpuno prirodnih proizvoda i postupaka u praksi.