Baner

Duplo jača zima

PANČEVO, 10. mart 2010. (TV Pančevo) - Meteorolozi najavljuju toplije dane tek krajem marta. Pančevci nisu očekivali ovako dugu zimu. Građani su morali da dokupe ogrev a Vojvodinaput je u odnosu na prošlu godinu do sada potrošila duplo veće količine soli.

Iako je skoro polovina marta, zima ne jenjava. Oni koji su očekivali da će se završiti, očigledno su se prevarili. Prognoze meteorologa nisu najpovoljnije. Ocekuje se da ce ceo mart biti hladan. Neki su se dobro pripremili za zimu, neki nisu, ali niko nije ocekivao da će ona ovako dugo trajati.

Jedan Pančevac u anketi za TV Pančevo kaže da onaj ko je spremio ogrev, neće imati problema, ko nije, biće mu teško.

Drugi priznaje da nije bio spreman na ovako dugu zimu, uz komentar da je baš grozna.

Treći sugražanin ocenjuje da je ova zima preterana i poslednje 3 godine nije bilo ovoliko hladno.

Zimska služba „Vojvodinaputa“ ove zime imala je znatno više posla nego prošle godine. Od novembra rade maksimalnim kapacitetom, a od februara skoro satlno u vandrednim uslovima. Morali su čak da rade 4 puta više nego prošle godine.

- Ove godine je efektivan rad službe uvećan čak 4 puta. Kada je potrošnja soli u pitanju za grad je potrošeno 1200 tona, duplo više nego prošle godine. Za magistralne puteve prošle godine je potrošeno 1100 tona, a ove 1400 tona soli. Kada se uporedi sa prošlogodišnjom zimom, duplo je teža, kazao je Slavko Jovanović, rukovodilac održavanja Zimske službe „Vojvodinaputa“

Topliji dani ocekuju se tek posle 25 marta, što ce biti uvertira za topliji april, najavljuju u Republičkom Hidrometeorološkom zavodu.

Žailili smo se na otopljavanje. Ali ova zima neke je ubedila da je na pragu ledeno doba. Drugi se se setili svog detinjstva kada su snegovi bili veliki. Treći su prebirali ostatke po novčaniku za dodatni ogrev. Kako god, nek nam bude nauk za sledeću godinu.