Baner

Domaće testenine i mlinci na pijaci

PANČEVO, 20. januar 2017. (TV Pančevo) – Osim voća i povrća, na tezgama Zelene pijace mogu se pronaći i proizvodi od testa, rezanci za supu, flekice, tarana i mlinci. Mlinci su pomalo zaboravljen proizvod od testa koji kako kažu prodavci najbolje ide uz neko pečenje, a najpoznatiji recept je mlinci i ćuretina.

Subotnji ili nedeljni ručak teško je zamisliti bez tople supe na trpezi. Ponuda rezanaca za supu i drugih proizvoda od testa dobra je na pančevačkoj Zelenoj pijaci. Spremanje rezanaca za supu, zahteva mnogo fizičkog rada, kaže Branka Blagojević, koja već nekoliko godina prodaje proizvode od testa. Proizvodi male količine kako bi zadovoljila svoju želju sa kuvanjem i spremanjem hrane.

- Pravim domaće rezance. Govorim domaće, zato što ih pravim od jaja koja su isključivo domaća, od koka koje na selu idu po dvorištu. Pored toga spremam i pravim mlince – rekla je Branka Blagojević.

za one malo mlađe, mlinci su proizvod od testa koji su naše bake spremale kod kuće i stavljale na plotnu od šoreta kako bi se spremili. Inače najčešće se mlinci spremaju sa nekim pečenjem, jagnjetinom, ćuretinom, piletinom, mada ih spremaju kao što se spremaju i lazanje. Najpoznatiji su mlinci i čuretina.

Najstariji recept je sa mesom. Potope se u vodu, odstoje 10-15 minuta i nakon toga se potapaju u moču od pečenja. Ovo je jelo jako, ali ne sprema se i ne konzumira svaki dan – kaže Branka.

Rezance za supu, ili neki drugi proizvod od testa, možete kupiti u prodavnicama ili supermarketima, ali po mom mišljenju sigurno nemogu da se porede sa onima koji se spremaju u kućnim uslovima i malim količinama. U svakom slučaju najbolje je da kupite neki od ovih proizvoda na pijaci spremite supu, čorbu ili mlince i sami odlučite.