Baner

Dan mađarske revolucije

PANČEVO, 15. mart 2010. (TV Pančevo) - U Mađarskoj i zemljama u kojima žive Mađari, 14. mart se proslavlja kao nacionalni praznik, Dan revolucije i oslobodilačke borbe, koji je praćen brojnim brojnim svečanostima. Ovaj praznik je obeležen i u Vojlovici u prostorijama Kulturno umetničkog društva „Tamaši Aron“.

U Vojlovici je svečano obeležena 162. godišnjica mađarske revolucije. To je najveći mađarski nacionalni praznik, jer kako je prilikom svečanosti istaknuto, revolucija i borba za slobodu iz 1848. godine, utrla je put najnovijoj istoriji svih Mađara. Ovaj praznik u prostorijama KUD „Tamaši Aron“ obeležava se svake godine. Gost na svečanosti bio je i zamenik ambasadora Mađarske Ištvan Fehervari.

- Za nas Mađare ovo je najveći praznik. U revoluciji nisu učestvovali samo plemići već ceo narod Mađarske, reako je Fehervari za TV Pančevo.

Klara Kerekeš, potpredsednica KUD „Tamaši Aron“ rekla je da je za proslavu pripremljen prikladan program.

- Pevaju se pesme koračnice koje su se pevale i tokom revolucije, zatim recitacije poznatih mađarskih pesnika. U programu će učestvovati i KUD „Tamaši Aron“ sa grupom pevača, recitatorima i muzičarima, kao i mešoviti dečiji hor koji čine deca iz Ivanova, Skorenovca i Vojlovice.

Vođa i najistaknutiji pojedinac mađarske revolucije bio je Lajoš Košut. Revolucija je počela u Pešti 15. marta 1848. godine predvođena grupom studenata na čelu sa Petefi Šandorom. Ta grupa je krenula iz kafane "Pilvaks", da bi tražili oslobađanje političkih zatvorenika. To je potaknulo masovne proteste na ulicama Pešte.