Baner

Cene jaja i ribe nepromenjene pred Uskrs

PANČEVO, 14. april 2017. (TV Pančevo) - Na Veliki Petak, Pančevce smo uspeli da nađemo ispred trgovina i na Zelenoj pijaci. Obavljaju se poslednje pripreme i nabavke pred Uskrs. Kupuje se riba jer će se na trpezama naći posna jela, a još uvek se kupuje farbe za jaja, kao i sitnice za dekoraciju. Cene jaja i ribe pred praznike nisu povišene, a ponuda je bila dobra.

Ulice Pančeva na Veliki petak, uglavnom su bile puste, ali u prepodnevnim satima gužve je bilo na Zelenoj pijaci. Kako naši sugrađani kažu sve je spremno za Uskrs u nedelju, a nabavljali su još samo po neku sitnicu.

- Spremila sam sve. Sada samo neke sitnice kupujem - kazala je sugrađanka.

- Narvno da je sve spremno. Samo sitnice. Cveće i da dekorišem. Jaja ofarbana, meso kupljeno. Sve je u redu - rekla je sugrađanka.

- Hvala Bogu pazarili smo meso. Sada samo još malo salate. Da dočekamo unučiće, i da se provedemo - rekla je Pančevka.

Gužvi je bilo ispred ribarnica, jer prema običajima na Veliki Petak se posti i jede se riba i posna hrana. Prodavci kažu da cene ribe nisu menjane nekoliko meseci.

- Kod nas su cene ne promenjene već jedno 6-7 meseci. Mogu da se pohvalim da su sve količine bilo koje robe, bilo koje ribe, sve ide, sve narod kupuje. Vrlo su “kupovni”, i raspoloženi za kupovinu, bar danas - rekao je Milenko Avramov “Barakuda”.

Cena jaja nije menjana u pooslednje vreme, prodavala su se oad 7 do 15 dinara, ali veće kupovine naše kamere nisu zabeležile. Gužvi bilo je i na tezgama gde se prodaju farbe za jaja. Cene su se kretale od 2 dinara do 100 dinara koliko košta kesica uvozne farbe.

- Imamo gel boje, obične boje. Imamo sve što vam je potrebno da se spremite za predstojeći Uskrs. ovih dana ima dosta posla. Prethodsnih dana nije baš bilo - rekao je Aleksandar Vese, prodavac.

Ove godine Uskrs zajedno proslavljaju hrišćani i po julijanskom i gregorijanskom kalendaru. Zvanično se na radi od petka 14. do ponedeljka, 17. aprila. Tako da je prvi radni dan u utorak, 18. aprila.