Baner

Bukovača - izvor zdravlja

PANČEVO, 21.oktobar 2017. (TV Pančevo) - Ove subote na Zelenoj pijaci bila je dobra ponuda i pečurki. Sugrađani najčešće kupuju šampinjone, a manji broj kupuje bukovaču, mada je ona zdravija, kažu prodavci. Pečurke su bogate belančevinama, a dobar su izvor i kalijuma, fosfora i gvožđa. Takođe sadrže cink i bakar i praktično nemaju natrijum, zbog čega su pogodne za osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska. Za kilogram šampinjona bile je potrebno odvojiti 300, a bukovače 400 dinara.

Pečurke ili „šumsko meso“ su pravi dar prirode. Postoji više od 70 hiljada vrsti pečuraka koje se mogu naći u prirodi, ali neke od njih su veoma otrovne. Zato ako ne poznajete koje su jestive bolje je odlučiti se za kupovinu na pijaci ili nekom od marketa. Na pančevačkoj Zelenoj pijaci, skoro tokom cele godine mogu se kupiti šampinjoni i bukovača. Razlike u ceni uglavnom nema tokom godine, kaže prodavci uz jedan izuzetak.

- Ima jedino kada je ponuda manja, a potražnja veća. Onda ima razlike u ceni. Ne možemo da je nabavimo. Ja proizvodim, imam tri pečurkane, ali kada nemam onda kupujem. Ako je potražnja veća, normalno je da cena varira - istakla je Vesna Maksimović, prodavačica na Zelenoj pijaci.

Sugrađani najčešće kupuju šampinjone, jer nemaju naviku da u ishrani koriste i bukovaču koja je zdravija, Maksimović. U svom sastavu bukovača ima niz vitamina: B, D, C, K, proteine, mineral-jod, selen, natrijum, kalijum, cink, fosfor, gvožđe. Pored toga, sadrži i hlorofil koji ubrzava regeneraciju ćelija. Zbog ovih osobina bukovača pokazuje dejstvo u borbi protiv visokog pritiska, povišenog nivoa holesterola i infekcija i oslabljenog imuniteta.

- Ima drugačiji ukus. Ali narod je navikao na šampinjone. Bukovače ni nema stalno i zato verovatno nemaju naviku. Što se pripreme tiče isto se spremaju. I dinstane i gulaš i pohovane. Delili smo i recepte i ne možemo da ih ubedimo da probaju - objasnila je Maksimović.

Kada se kupuju pečurke, potrebno je obratiti pažnju da budu što svežije.

Energetska vrednost pečuraka je izuzetno niska, zbog toga su skoro idelana namirnica za one koji žele da izgube neki kilogram viška. Konzumirajte ih pečene ili kuvane, jer prženjem zadržavaju mnogo ulja.