Baner

Bebema treba odmah majka!

PANČEVO, 03. februar 2010. (TV Pančevo) - Kako da ponovo otkrijemo osnovne potrebe porodilja bila je tema o kojoj se govorilo na seminaru koji je održan u pančevačkoj bolnici. Interesovanje kako lakara tako i budućih roditelja bilo je izuzetno jer je predavanje držao gost iz Francuske dr med. Mišel Oden.

Doktor Vladimir Vajs, ginekolog zahvalio se gostu što je našao vremena i volje da dođe do našeg grada kako bi prikazao svoja iskustva vezana za njegov životni rad.

Vuk Stambolović iz Udruženja za Javno zdravlje Srbije organizovao je ovo predavanje, a odabrao je ovu ustanovu na osnovu rada koji se sprovodi u pančevačkom porodilištu i načina na koji se obavlja veliki broj porođaja da upravo ovde gost iz Francuske održi predavanje.

- Mišel Oden je svetski čovek u domenu o kojem će nam pričati. Započeo je rad na humanizaciji porođaja pre 40 godina u Francuskoj. Uveo je nekoliko stvari, pre svega porodičnu atmosferu u porodilištu, odnosno kućni ambijent, zatim prođaj u vodi koji je bitan zbog bezbolnog porođaja, rekao je dr Stambolović za Televiziju Pančevo.

Ceo svoj radni vek dr Mišel Oden bavi se proučavanjem zbog čega je važno da oslušnemo potrebe porodilje i njene bebe.

- Šta smo naučili tokom 20. veka? Naučili smo da je novorođenoj bebi potrebna majka, a pre 50 godina to niko nije znao. Tako je bilo hiljadama godina. U svim društvima za koje znamo, oduvek su odvajali majku od novorođene bebe. Uvek su odvajali početak dojenja. Na taj način prosto su izazivali majčinski zaštitnički instinkt, istakao je dr Oden.

Njegov stav je da bebu ne treba odvajati od majke posle porođaja, da sa dojenjem treba početi odmah jer je, po njegovim rečima, priroda to tako uredila. Nema razloga da o bebi brine neko drugi jer je veza koja se stvori između majke i novorođenčeta nakon porođaja važna za ceo život.