Baner

3D filmovi naporni za oči

HOLIVUD, 26. april 2010. (FoNet) - Dok holivudski spektakl "Avatar", snimljen u trodimenzionalnoj tehnici, nastavlja da ostvaruje rekordan prihod, poznavaoci filmske industrije kažu da će se u bisokopima sve češće prikazivati takvi filmovi, ali neki naučnici upozoravaju da 3D filmovi mogu da imaju i lošu stranu.

Fimovi snimljeni trodimenzionalnom slikom plene svojim vizuelnim efektima. Naučnofantastični film "Avatar" nagrađen je nekim od najprestižnijih nagrada.

- Kada ga gledate, kao da postoji neki interaktivni proces. Više vas opčinjava, kaže Šon Džonston.

Ali, prema jednom istraživanju na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju, ovakvi filmovi su naporni za oči. Kada posmatramo bliske predmete oči se međusobno približavaju, a za udaljene predmete se razmiču.

Profesor optometrijena Univerzitetu Berkli, Martin Benks, kaže da je posmatranje 3D filmova drugačije jer oči pokušavaju da se fokusiraju istovremeno na bliske i daleke objekte, što dovodi do posebnog naprezanja.

- Koncentrišete oči na nešto blizu, a fokusirate ih na nešto daleko. Dakle, raskida se normalna povezanost između usmeravanja i opuštanja. Ta normalna povezanost, koja već godinama postoji u mozgu, sada se raskida. Uspeli smo da pokažemo da to može da izazove zamor, glavobolju i zamućenu sliku, a tome su mlađe osobe mnogo podložnije, izjavio je Glasu Amerike profesor Benks.

- Ako ste u 50-tim ili 60-tim godinama, zabrinutost opada. Problem je veći za mlađe odrasle ali i tinejdžere, naglasio je on i dodao da su "mnogi filmski reditelji izrazili spremnost da unesu izmene u tehnologiju snimanja".

- Filmska industrija već zna šta bi moglo da bude problem. On će moći da se ublaži, ali ne i da se eliminiše. Ali bez obzira na sve, 3D filmovi dolaze, a stručnjaci kažu da će kroz pet godina stići i - 3D televizija, najavio je Benks.