Baner

30 godina od smrti Josipa Broza Tita

LONDON, 03. maj 2010. (FoNet) - Nasleđe jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita, od čije smrti se u utorak, 4. maja, navršava 30 godina, danas je, bar naoko, življe nego ikada, pogotovo ako se uzme u obzir period ratova na Balkanu u poslednjoj deceniji prošlog veka, piše danas londonski Indipendent.

Čovek koga su mnogi kritikovali zbog pušenja kubanskih cigara i ekstravagantnog, luksuznog života, na kraju je sve što je imao ostavio narodu, a ne porodici, navodi Indipendent, konstatujući da se od Vardara pa do Triglava svi koji su živeli u Titovo doba dobro sećaju gde su tačno bili 4. maja 1980. godine.

Za nešto starije stanovnike država bivše Jugoslavije, taj datum označava simboličan kraj ere besplatnog školovanja, sigurnog posla, blagostanja i kvalitetne zdravstvene zaštite i kod većine budi nostalgiju, piše Indipendent.

List navodi da mlađi ljudi širom bivše Jugoslavije posećuju izložbe posvećene Titovom životu i radu, ali i dalje, kako kažu, iz izloženog materijala ne uspevaju da dokuče kako se tačno živelo u doba socijalizma, prenosi Radio Bi-Bi-Si.

Optužbe da je Tito bio diktator mogu se često čuti, ali iako je posredi bila diktatura, možemo je slobodno nazvati "vegetarijanskom" - pogotovo ako je uporedimo sa drugim istočnoevropskim liderima iz ere socijalizma, citira Indipendent jednog od svojih sagovornika.