Baner

16. Fijakerijada u Crepaji

PANČEVO, 06. april 2010. (TV Pančevo) - U Crepaji je i pored lošeg vremena održana 16. fijakerijada. Konjički klub „Lipicaner“ je uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu, Skupštine opštine Kovačica i drugih sponzora, nastavio sa organizovanjem ove manifestacije koja prerasta u turističku ponudu kovačičke opštine. Najviše konja upregao je Oliver Marković iz Vršca. Njegova zaprega brojala je 9 konja.

Bez obzira na kišu, grad i hladno vreme na crepajačkoj fijakerijadi okupilo se više od 100 zaprega iz Zrenjanina, Kikinde, Beograda, Pančeva, Čačka, ali i mnogih drugih mesta. Nekoliko hiljada posetilaca pratilo je dešavanja na fijakerijadi u Crepaji.

Ljubitelji lepih konja i fijakera predstavili su najlepše što naše konjarstvo ima danas. Najviše konja, čak 9 upregao je Oliver Marković iz Vršca koji ih je provozao lako jednom rukom.

Crepajačka fijakerijada znači mnogo selu, čiji se meštani trude da je iz godine u godinu dignu na viši nivo.

- Ova manifestacija svakako ima izuzetno veliki značaj za promociju srpskog sela, tradicije i našeg kulturnog nasleđa. Ono što mi želimo je da ove i slične manifestacije u Srbiji, zauzmu značajnije mesto na karti ovog kraja i ove zemlje. S obzirom da se Crepeja nalazi na teritoriji opštine Kovačica koja već ima bogatu turističku ponudu, smatram da i ova manifestacija mora da nađe značajnije mesto. Ono što želimo da istaknemo našim aktivnim učešćem i pružanjem pomoći ovakvim manifestacijama jeste činjenica da postoji potreba da očuvamo našu tradiciju i ono po čemu je nekada ovaj kraj, ali i naša zemlja bila poznata, rekao je za TV Pančevo Željko Radošević, državni sekretar poljoprivrede.

- Znači nešto veliko zato što je to jedinstveni fijaker u svetu i svugde. Mislim da će ovde moći da se vidi sve ono što je najbolje u Vojvodini, a i u Srbiji, rekao je za TV Pančevo Vjekoslav Papadopulo, predsednik Konjičkog saveza Vojvodine.

- Nas su i pre prepoznavali. Ima i drugih, ali ovo je jedna od najvećih manifestacija i cela Crepaja živi za nju. Svi nam mnogo pomažu, kaže Branislav Jankov, predsednik Konjičkog kluba „Lipicaner“ koji broji 40 članova.

- Svake godine bude pozvano oko 5 – 6 hiljada gostiju koji se i odazovu našem pozivu. To je za ponos nas Crepajaca i trudimo se da bude što bolje, istakao je Dragan Jovanov, predsednik Organizacionog odbora.

Konjari su poneli brojne pehare i diplome sa crepajačke fijakerijade. Najboljeg pastuva predstavio je Zoran Turaković iz Surduka, dok je najlepšu kobilu Batostu 2 predstavio Branislav Veljković iz Pančeva.

Najlepši sersan imao je Marko Popović iz Ritiševa, a najlepši fijaker imao je Vojislav Gaković iz Kucure.

- Drago mi je što sam pobedio na crepajačkoj fijakerijadi. Sa sinovima sam došao izdaleka pa očekujem da će sinovi nastaviti da se bave ovim sportom, veli Vojislav Gaković.

Najlepši mladi par konja na fijakerijadi imao je mlađani Anđelko Bitević iz Stajićeva. Milenko Kostić iz Čačka je predstavio najlepši komplet, a nagrada publike pripala je Rajku Grujiću iz Stare Pazove.

Četvorogodišnji Petar Ćurčin iz Borče dobio je pehar za atrakciju na fijakerijadi. Najbolji tropreg je tropreg Rajka Grujića iz Stare Pazove, četvoropreg Vojislava Gakovića, a petopreg Đorđa Grujića iz Stare Pazove.

Priznanja za učešće uručena su poznatim konjarima Đorđu Tomiću iz Pančeva, Miši Stojkovu iz Zrenjanina i Milanu Katiću iz Farkaždina.