Vučić: Sa Palmerom najviše o KiM i kosovskoj vojsci

PANČEVO, 19. oktobar 2018. (TV Pančevo) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa vršiocem dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metjuom Palmerom razgovarao o nizu pitanja, ali da je najviše reči bilo o pitanju KiM i pokušaju formiranja kosovske vojske.

„Izneo sam gospodinu Palmeru poziciju Srbije o kosovskoj vojsci. Više puta sam zamolio gospodina Palmera da ima u vidu da formiranje Kosovske vojske ne stoji u međunarodno pravnim dokumentima, Kumanovskom sporazumu, kao i Rezoluciji 1244 jedinom aktu koji reguliše pitanje te teritorije. Ne stoji ni u Briselskom sporazumu, a pogotovo ne u dokumentu koji smo dogovorili sa NATO“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Palmerom.

Ponovio je da u tom dokumentu NATO jasno stoji sve u vezi sa ponašanjem bezbednosnih snaga, a to je da se oni ne mogu angažovati bez saglasnosti NATO i saglasnosti srpske zajednice na KiM.

„Nijedan od ovih uslova nije ispunjen i ukazao sam na to da bismo bili u velikom problemu i bili bismo saterani u ćošak ako bi se nastavilo formiranje kosovske vojske i njihov potencijalni ulazak na Sever“, rekao je predsednik.

Razgovori s Palmerom, inače, bili su, kaže predsednik, otvoreni, ozbiljni i konkretni, važni za našu zemlju.

Podelio ih je u tri dela – o bilateralnim odnosima, odnosima Srbije i SAD i odnosima u regionu.

„Naši bilateralni odnosi su bolji i želim da verujem da će u budućnosti biti samo bolji jer bi to bilo od interesa za Srbiju, a još mnogo toga možemo da učinimo u privlačenju investitora iz SAD, kao i u vladavini prava…“, rekao je predsednik.

Što se političkog nivoa bilateralnih odnosa naših dveju zemalja tiče, Srbija je zadovoljna, rekao je Vučić i dodao da ljudi u američkoj administraciji sada, u odnosu na raniji period, žele da čuju naše mišljenje.

„Jasno je da po pitanju KiM ne delimo stavove, ali smo zadovoljni što možemo otvoreno da razgovaramo“, rekao je Vučić.

O trećoj temi, odnosima u regionu i samoj Srbiji, Vučić je rekao da je sa Palmerom razmotrio sve što se na Zapadnom Balkanu.

„Saglasni smo da je interes Zapadnog Balkana očuvanje mira i stabilnosti, izgradnja uređenih društava i napredak političke i ekonomske saradnje po modelu nordijskih zemalja“, rekao je.

Govoreći o razgovoru o KiM, Vučić je kazao da bi i tu temu mogao da podeli u tri dela: nastavak dijaloga, kako da približimo naša društva i naše narode da bismo se bolje razumeli u budućnosti, kao i, kako je rekao, na njegov zatev je bilo reči o pitanju stvaranja tzv. kosovske vojske.

„Srbija želi nastavak dijaloga i saglasni smo sa SAD da je neophodno postizanje kompromisa. Da li smo sa Albancima blizu tog kompromisa, nismo“, rekao je predsednik.

Sa američkim partnerima, kazao je, postignuta je saglasnost da je kompromis ključan i od velike važnosti.

Sa Palmerom je, kazao je Vučić, razgovarao i o drugim pitanjima, ali je dodao da je posebno zahvalan podršci SAD na evropskom putu Srbije, jer od njih možemo mnogo da vidimo, naučimo, kao i kako da brže i kvalitetnije savladamo taj put, kako bismo obezbedili bolju budućnost i kvalitetniji život našim građnima.

„Srbija želi bolje odnose sa SAD, uspostavljanje višeg stepena poverenja i uložićeo mnogo napora za stabilnost u regionu“, zaključio je Vučić.

Vučić:SAD da pomognu po pitanju neodgovornog ponašanja PR

PredsedniK Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je zamolio SAD da pomognu po pitanju neodgovornog ponašanja Prištine u vezi formiranja vojske, uz razumevanje potpuno suprotne pozicije Vašingtona.

Vučić je, u izjavi za Pink, posle razgovora sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom, podvukao da je formiranje vojske Kosova suprotno svim pravnim aktima – Rezoluciji UN 1244, Kumanovskom sporazumu, Briselskom sporazumu, kao i dogovoru koji imamo sa NATO.

„Oni se pozivaju na Ustav Kosova tvrdeći da su nezavisna država, a i mi možemo da se pozovemo na Ustav Srbije. Mislim da su Amerikanci razumeli šta je to što Srbija ne može da prihvati. Šta je to kada mora da zaštiti sebe. Nadamo se da nas niko neće dovesti u tu poziciju“, podvukao je on.

Kazao je da je Palmer razumeo pozicije Srbije, ali da ne postoje nikakve garancije.

Dodao je da je sa njim, kao što stalno govori u javnosti, i u četiri oka govorio da je formiranje vojske Kosova pretnja za mir i stabilnost.

Rekao je da razgovori sa Palmerom nisu bili ni laki ni jednostavni, jer po nekim temama kao što je pitanje Kosova i Metohije, postoje potpuno različiti.“Oni smatraju da je Kosovo potpuno nezavisna država od 2008, a mi to ne prihvatamo“, kazao je on.

Vučić je kazao da za nekoga važe međunarodni akti, a za duge ne. „Neki su pogazili kompletno međunarodno pravo 2008.. Mi smo suviše slabi da bismo mogli da objasnimo kako smo poštovaoci međunarodnog prava, a oni najjači u svetu ga gaze. Ne možemo da nametnemo norme međunarodnog prava, mi smo za to mali. Moramo da se ponašamo u skladu s tim, kako bismo sačuvali naše ljude, Srbiju od ratova i sukoba i osigurali ekonomski razvoj“, rekao je on.

Vučuć: Rešenje opozicije za Kosovo je nezavisnost

Rešenje opozicije za Kosovo je nezavisnost, na kojoj su radili i dok su bili na vlasti, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je za televiziju Pink rekao da su predstavnici današnje opozicije 2008. godine bili na vlasti kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, 2009. izbacili Srbiju iz razgovora u UN, 2010. na svoju inicijativu dobili katastrofalno savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, a 2011. postavili carinske prelaze sa policijom na severu Kosova.

„Eto, to je njihovo rešenje. Tad su bili za rešenje – potpuno nezavisno Kosovo i doprineli su tome“, rekao je Vučić i dodao da im sada smeta što se on bori da ne bude tako.

Palmer: SAD podržavaju dijalog

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer istakao je danas da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine u cilju da se postigne dogovor koji bi vodio ka punoj normalizaciji odnosa.

„Imali smo opsežne razgovore u vezi bilateralnih odnosa, stvarima koje možemo zajedno da uradimo i ojačamo odnose. Razgovarali smo opsežno o američkoj podršci evropskom putu Srbije“, preneo je Palmer na konferenciji za štampu nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Rekao je da su SAD posvećene tome da Srbija napreduje i ostvari svoj cilj – članstvo u EU.

Istakao je da je razgovarano i o kontinuiranoj podršci dijalogu Beograda i Prištine, te posvećenosti da SAD radi zajedno sa obe strane, EU, kako bi se došlo do dogovora sa ciljem pune normalizacije odnosa.

Zvaničnik Stejt departmenta Metju Palmer izjavio je danas da SAD podržavaju tranziciju KBS u kosovsku vojsku i naznačio da je to „tranzicija kojoj će trebati vremena“.

On je, odgovarajući na pitanje novinara, na zajedničkoj konfrereniciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da li su SAD prećutno podržale transformaciju KBS u kosovsku vojsku rekao:

„Zadržavamo taj stav. To je tranzicija kojoj će trebati značajno dosta vremena i mi veoma pažljivo radimo sa našim partnerima u Prištini, kako bi smo podržali tranziciju, kako bi se osiguralo da se to odvija na način koji će doprinostiti regionu i stabilnosti“.