VUČIĆ SA NAJUTICAJNIJIM SVETSKIM LIDERIMA: Ovi zvaničnici će se sastati sa srpskim predsednikom do kraja godine!

PANČEVO, 14. oktobar 2018. (TV Pančevo) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je od početka ove godine veliki broj sastanaka sa liderima najuticajnijih zemalja, ali intenzitet njegovih spoljnopolitičkih aktivnosti, neće se smanjiti ni narednih nekoliko meseci.

Sudeći po predstojećim sastancima, Srbija ostaje značajan i nezaobilazan partner po nizu pitanja koja prevazilaze bilateralne, pa i regionalne odnose na međunarodnoj sceni.

U goste dolaze austrijski, francuski i ruski predsednik, a Vučić do kraja godine putuje u Tursku i Bugarsku.

Diplomatska ofanziva se nastavalja, značajni sastanci predsednika Aleksandra Vučića sa liderima najuticajnijih zemalja potvrđuju činjenicu da međunarodna zajednica želi da čuje glas Srbije, ističu poznavaoci prilika.

- Dinamika ne prestaje. Uspostavljen je jedan ritam koji neprekidno teče. To su prilike da se sve one teme koje su za nas najznačajnije pre svega Kosovo, situacija na Balkanu i pritisci koji dolaze sa raznih strana iznesu i da to druge zemlje sagledaju iz uglova iz kojih do sada nisu sagledavali - iz našeg ugla - navodi bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović. Francuski predsednk dolazi prvi put posle 18 godina

U naredna tri meseca predsednika očekuju susreti sa značajnim ljudima sa evropske scene, a to što francuski predsednik prvi put posle 18 godina dolazi u Srbiju pokazuje da se odnos prema Srbiji menja.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić ističe da Srbija želi da približi svoje interese drugim državama odnosno njihovim predstavnicima i to na najvišem mogućem mestu - na vrhu.

- To govori da se sva ta birokratija prevazilazi i da mi dolazimo do ključnih igrača koji mogu na pravi način da shvate poziciju Srbije koja je u jednoj diplomatskoj ofanzivi u kontinutitetu. Sve što nas čeka je samo nastavak onoga što je do sada bilo - naveo je Miletić.

Rastuću ulogu Srbije u region Miletić vidi kao posledicu vođenja prave politike koja stabilizuje region.

- Nekoliko tema je ključno, jedna je integracija Zapadnog Balkana u EU, druga je ekonosmki razvoj regiona, a treće rešavanje konfloikata od kojih je jedna od najznačajnijih odnos Albanaca i Srba i problem KiM. Ta tri polja će dominirati Vučićevom agendom i čini se da smo mi na dobrom putu da malo poboljšavamo poziciju Srbije - istakao je on.

Šta je na Vučičevoj diplomatskoj agendi do kraja godine

Već sledeće sedmice u zvaničnu posetu Srbiji dolazi Aleksander van der Belen, predsednik Austrije, predsedavajuće Evropskoj uniji, predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je da poseti Beograd u januaru iduće godine, a između te dve posete potvrđena su dva Vučićeva susreta sa šefom francuske države, Emanuelom Makronom - jedan u Parizu, a drugi, "kod kuće", u Beogradu.

Francuski predsednik Makron je pozvao predsednika Vučića da, kao predsednik zemlje saveznice u Prvom svetskom ratu, u Parizu čestvuje na svečanosti povodom stogodišnjice pobede.

Dvojica predsednika su se prethodno sastala u Parizu 17. jula, kada je dogovorena i poseta predsednika Makrona Srbiji.

Potvrđeno je da potom i Makron dolazi u Beograd, početkom decembra, što će biti prva poseta jednog predsednika Francuske Srbiji posle 18 godina. Kad je reč o dolasku austrijskog predsednika, biće to treći susret Vučića i Van der Belena u 2018. godini, što svedoči o intenzivnom političkom dijalogu Srbije i Austrije.

Vučić je primio i poziv predsednika Turske Redžepa Taipa Erdogana da prisustvuje svečanom otvaranju novog, trećeg aerodroma u Istanbulu, planirano za kraj oktobra. Biće to peti ovogodišnji susret dvojice predsednika i potvrda da su i lični odnosi Vučića i Erdogana zasnovani na međusobnom poštovanju i poverenju.

Posle Turske, Vučić će 2. novembra putovati u Bugarsku, na novi sastanak Kvadrilaterale, formata za saradnju Srbije, Bugarske, Rumunije i Grcke, čiji domaćin će biti premijer Bojko Borisov.

Prilikom ovih sastanaka najviše pažnje se posvećuje infrastrukturnom povezivanju zemalja učesnica te regionalne incijative, a novost je da će se predsedniku Srbije i premijerima Bugarske, Rumunije i Grcke, kao specijalni gost, pridružiti i premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

U novembru Vučić će prisustvovati Kongresu evropskih narodnjačkih partija, u Helsinkiju, narodnjačke EPP, na koji je pozvan kao lider SNS, pridruženog člana EPP.

I to će biti prilika za brojne susrete na marginama skupa, jer su među učesnicima značajni evropski politički i državni lideri, pored ostalih i Angela Merkel, Viktor Orban, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, Donald Tusk, hrvatski premijer Andrej Plenković i drugi.

Za kraj novembra je zakazana i zajednička sednica Vlada Srbije i Kipra, čiji je domaćin kiparski predsednik Anastasijadis, a srpsku delegaciju će predvoditi predsednik Vučić.