Vučić sa Bramercom: Kontinuirana saradnja na dobrom nivou

PANČEVO, 23. oktobar 2018. (TV Pančevo) – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične sudove Seržom Bramercom sa kojim je razgovarao o predstojećem izveštaju tužioca za Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, učinku Tužilaštva Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, kao i pomoći u izgradnji institucija i prenošenju znanja srpskim pravosudnim organima.

Saradnja Srbije sa Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale odvija se kontinuirano i na dobrom je nivou, istakao je predsednik Vučić i naglasio da će Srbija, uprkos neslaganju oko nekih pitanja, nastaviti da jača saradnju sa Tužilaštvom Mehanizma međunarodnih krivičnih tribunala.

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serž Bramerc izrazio je nezadovoljstvo nedostatkom regionalne saradnje. Glavni tužilac i predsednik Vučić su se saglasili da je neophodno da posvete posebnu pažnju problemu nestalih. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da je naročito važno da dođe do napretka u saradnji po pitanju nestalih lica što bi dovelo do poboljšanja u odnosima Srbije i Hrvatske.

Kao deo podrške, koju kancelarija tužioca Mehanizma pruža Srbiji, Bramerc je ukazao da će tokom marta 2019. godine, u saradnji sa Pravosudnom akademijom, biti organizovana obuka za tužioce, koji postupaju u slučajevima ratnih zločina u cilju sticanja dodatnih znanja u ovoj oblasti.

Predsednik Vučić zahvalio je na predlogu glavnog tužioca Bramerca da naše nadležne institucije učestvuju u zajedničkim programima, kroz koje bi Tužilaštvo Mehanizma međunarodnih krivičnih tribunala, u vidu obuke i drugih vidova podrške, pomoglo primenu Strategije za ratne zločine u Republici Srbiji.