Obeležena 74. godišnjica oslobođenja Beograda

PANČEVO, 20. oktobar 2018. (TV Pančevo) – Državna ceremonija povodom obeležavanja 74. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu održana je na Groblju oslobodilaca Beograda, a predvodio ju je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Uz intoniranje himni Srbije i Ruske Federecije pored ministra Đorđevića vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, SUBNOR-a Srbije, kao i predstavnici ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana u Srbiji.

Đorđević je ukazao na reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neki imaju pravo da proslavljaju dan primirja, a da mi imamo pravo da proslavljamo dan pobede i podvukao da smo u oba svetska rata bili na strani pobednika.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković položio je vence na Spomen-groblje oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu obeležen je i memorijalnim defileom pripadnika Vojske Srbije "Korakom pobede do slobode".