„Epoha Nemanjića“ u Gradskoj biblioteci Pančevo

PANČEVO, 29. septembar 2018. (TV Pančevo) – U Gradskoj biblioteci Pančevo održana je multimedijalna video prezentacija i prikazan je kratak film „Epoha Nemanjića“ autora, Dušana Todorovića. Književnica Janja Todorović tom prilikom održala je predavanje pod nazivom „Svetorodni Nemanjići“.

Projekat je zamišljen kao vizualno i zvučno oživljavanje istorije kroz savremenu estetiku i moderne medije. On je spoj kratkih umetničkih dokumentarnih filmova, multimedijalnih sadržaja, odnosno spoj slike, zvuka i teksta.

Autor ističe da je izabrao baš Nemanjiće, jer su po njegovim rečima, dinstija koja je ostavila neizbrisiv trag u našoj istoriji. Književnica Janja Todorović je takođe odlučila da bude deo ovog projekta da bi na pravi način zainteresovala mlade za srpsku istoriju i samu dinastiju. Kako ona ističe Nemanjići su imali veliki uticaj i na današnju kulturu naroda.

Proces realizacije projekta trajao je godinama, a sve je krenulo spontano. Pokretači kreativne energije bili su ljubav prema srednjovekovnoj istoriji i književnosti, istraživanje i obilazak starih gradova i utvrđenja, kao i divljenje zadužbinama koje su nam ostavili, zaključio je autor projekta.