Za prosjačenje dve prijave

Pančevačka policija u toku 2008. i 2009. godine podnela je 2 krivične prijave protiv roditelja koji su osumnjičeni da su navodili svoju decu na prosjačenje. Problem prosjačenja u Pančevu je sve veći. Viši policijski inspektor iz PU Pančevo, Maja Obraodivć je u izjavi za TV Pančevo kazala da je do nedavno kod nadvožnjaka prema Banatskom novom selu radila grupa od petoro dece prosjaka. Trenutno postoji grupa koja prosi na uglu Ulice oslobođenja i Prvomajske ulice. Do sada su krivične prijave za “zapuštanje i zlostavljanje dece”, u psolednje dve godine podnete u dva slučaja, u prvom protiv oca a u drugom, protiv majke.
- Ono što je simptomatično u oba slučaja jeste da su deca koja su bila oštećena, bila romske nacionalnosti. U prvom slučaju, deca su najpre bila smeštane u prihvatnom centru u Domu za decu bez roditeljskog staranja “Spomenak”. Ali su se ubrzo vratila u svoju matičnu proodicu i nastavila da se bave istim poslom. I u drugom slučaju, devojčica se ponovo pojavila kao prosjak, na drugom mestu, rekla je Maja Obradović.
Policija treba da podnese krivičnu prijvatu za prekršaj ili zanemarivanje deteta, kako bi se stvorili uslovi da se roditelji eventualno liše roditeljskog staranja, kažu u Centru za socijalni rad. Policijski inspektor, Maja Obradović napominje da je problem to što deca na sudu negiraju da ih niko nije naterao na prosjačenje, tvrdeći da to rade dobrovoljno jer njihove porodice nemaju sredstava za život.
- Dok roditelji i srodnici ne budu lišeni roditeljskog prava, nama su vezane ruke. Pre toga, oni moraju da daju i saglasnot da se deca smeste u neku ustanovu ili prihvatni centar, objašanjava PR Centra za socijalni rad, Suzana Jovanović.