Gasprom uložio 2,5 milijarde evra u NIS, slede investicije u Pančevu i Plandištu

PANČEVO, 24. jul 2018. (TV Pančevo) – U proteklih devet godina ruska kompanija "Gasprom njeft" uložila je u razvoj NIS-a oko dve i po milijarde evra, izjavio je zamenik generalnog direktora "Gasprom njefta" Aleksandar Dibalj.Dibalj je za "Večernje novosti" rekao da se NIS od nacionalne srpske kompanije pretvorio u značajnog igrača na energetskom tržištu čitavog balkanskog regiona i da se razvoj te firme nastavlja.

On je dodao da je zadovoljan načinom na koji "Gasprom njeft" radi u Srbiji i saradnjom sa Vladom Srbije."Kada smo kupili NIS to je bila stagnirajuća kompanija sa gubicima i bez ikakvih izgleda. Sada je NIS postao profitabilna kompanija koja značajno doprinosi budžetu Srbije", rekao je Dibalj.

Dibalj je naveo da će NIS, zahvaljujući novom postrojenju duboke prerade nafte u Rafineriji nafte u Pančevu, čija će izgradnja uskoro biti gotova, postati jedno od najboljih preduzeća na svetu po ključnim pokazateljima efikasnosti.

"Prvi je NIS počeo da se bavi alternativnom energijom i tradicionalnom elektrogeneracijom. Tako, u saradnji sa 'Gasprom energoholdingom', kompanija radi na realizaciji projekta termoelektrane na teritoriji Rafinerije nafte Pančevo. Planiramo da elektrana počne sa radom do kraja 2020. godine", kazao je Dibalj i dodao da NIS planira i realizaciju projekta vetroparka Plandište.

Prema njegovim rečima, obim investicija za oba projekta iznosi oko 300 miliona evra, a velike investicije "Gasprom njefta" daju rezultate uočljive za srpsku ekonomiju i stvaraju mogućnost za strateški razvoj Srbije u budućnosti.