Predavanje povodom "Svetskog dana borbe protiv osteoporoze"

PANČEVO, 18. oktobar 2018. (TV Pančevo) – Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv osteoporoze, Preventivni cantar Doma zdravlja organizovao je predavanje na ovu temu. Osteoporoza je bolest ubrzanog gubitka koštanog tkiva koja se najčešće javlja kod žena u postmenopauzi, ali i kod muškaraca. Stručnjaci smatraju da nastaje zbog ubrzanog gubitka koštanog tkiva. U Srbiji obolelo 375 hiljada žena.

Osteoporoza je bolest bez simptoma koju nazivaju i tihim kradljivcem naših kostiju. Neki od pacijenata saznaju da od nje boluju tek kada iznenada dođe do preloma kostiju. Bolest češće pogađa žene, i to učestalije posle pedesete godine života. Preventivni centar Doma Zdravlja Pančevo obeležio je Svetski dan borbe protiv osteoporoze i tom prilikom održano je predavanje na tu temu, podeljen je propagandni materijal, kao i korisni saveti o ishrani, a lekari su razgovarali sa zainteresovanim građanima i putem testova vršili procenu rizika za osteoporozu.

Problem ove bolesti je to što protiče najčešće bez simptoma, do trenutka kada nastaju najteže posledice, odnosno frakture. Smanjenje visine, pogrbljenost i bolovi u leđima najčešće se propisuju drugim razlozima ili jednostavno starenju.

Pacijenti koji žele da zakažu pregled kako bi proverili koštanu gustinu, mogu to uraditi lično u Preventivnom centru Doma zdravlja, kao i telefonom na broj telefona 313-349.