Obeležena Nedelja mobilnosti i u Pančevu

PANČEVO, 17. septembar 2018. (TV Pančevo) – Biciklofoni, trenažni bicikli koji su pre dve godine preuređeni tako da se uz njih, okretanjem pedala mogu dopuniti mobilni uređaji,postavljeni su Mašinskoj školi Pančevo na predlog Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave.

U okviru Evropske nedelje mobilnosti od 16. do 22. septembra, učenici i profesori Mašinske škole Pančevo realizovali projekat biciklofon.

“ Inicijativa je potekla od Gradske uprave još pre dve godine, s obzirom da je Pančevo učesnik od Evropske nedelje mobilnosti još od 2002, od kada je počela. Ipak, ništa ne bi bilo od inicijative bez sjajnih učenika i profesora Mašinske škole. Oni su realizovali ideju osmišljenu da se napravi nešto što će afirmisati bicikl kao alternativno sredstvo prevoza, što će učenicima i profesorima pomoći da se rekreiraju i pune svoje mobilne uređaje.”

Učenicima se dopadaju biciklofoni - trenažni bicikli koji su pre dve godine preuređeni tako da se uz njih, okretanjem pedala mogu dopuniti mobilni uređaji.

Posle Mašinske škole, biciklofoni će biti dostupni i učenicima drugih obrazovnih ustanova u Pančevu. Kako je najavila Gordana Vlajić iz gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine, biciklofoni će posle svakog polugodišta biti ppremeštani u 3 škole.

Nedelja mobilnosti obeležava se, na inicijativu Evropske komisije, od 2002. godine.

Grad Pančevo bio je 2016. Zlatni učesnik Evropske nedelje mobilnosti, kampanje za promociju alternativnih vidova prevoza, a u cilju što manje emisije otrovnih izduvnih gasova.