Obeležen Međunarodni dan borbe protiv raka dojke

PANČEVO, 24. oktobar 2018. (TV Pančevo) – Međunarodni dan borbe protiv raka dojke obeležava se 24. oktobra. Tim povodom Preventivni centar Doma zdravlja organizovao je akciju preventivnih pregleda kojima je obuhvaćen klinički pregled dojke i ultrazvučni pregled.

Najače oružje u borbi protiv karcinoma dojke su preventivni pregledi dojke koji imaju za cilj da edukuju žene da odlaze na preventivne preglede kako bi se rak dojke otkrio na vreme. Kada se otkrije na vreme, bolest je izlečiva.

- To je najzloćudniji tumor koji odnosi najviše ženske populacije. Oko 4000 žena godišnje oboli i 1600 umre od raka dojke. Akcije služe da se probudi svest, da razmišlaju o svom zdravlju. Ginekolozi upućuju sve žene na mamografiju - rekao je dr Stojan Višekruna, direktor Doma zdravlja.

Nažalost podaci o obolevanju žena od raka dojke pokazuju da u Srbiji oboli 4600 žena. Broj obolelih žena se ne smanjuje ni u Južnobanatskom okrugu, ni u Pančevu.

- Što se tiče samog grada, Južnobanatskog okruga svake godine ima 80 novoprijavljenih žena. Danas je 10 žena pregledano, pokazano im je kako da obavljaju same pregled a takođe će biti upućene na ultrazvuk.

U Južnom banatu od raka dojke u poslednjih pet godina najveći broj obolelih registrovao se u uzrastu 55-64 godine života, međutim bolest je prijavljena i kod mladih osoba, već u uzrastu 25-30 godina. Najveći broj umrlih beleži se u uzrastu 55-69 godina, a najranije registrovani smrtni ishod bio je kod osobe stare 30 godina. Zato je neophodno odlaziti na preventivne preglde.