Baner
Baner

Punoletstvo „Pančevačkog džez festivala”

Izvor: Radio Pančevo, 25.10.2015.

U Kulturnom centru Pančeva, od 5. do 8. novembra, biće održan 18. „Pančevački džez festival”, pod sloganom „Sve boje džeza”. Festival će okupiti poznate svetske i domaće muzičare različitih generacija, koji će prirediti devet koncerata.

Punoletstvo „Pančevačkog džez festivala” će biti obeleženo najatraktivnijim programom u istoriji ove manifestacije, kroz devet koncerata, od kojih će nam šest prirediti svetski, a tri domaći izvođači. Vojislav Pantić, umetnički direktor „Pančevačkog džez festivala”, naveo je da su pokušali da u ovom izdanju festivala ujedine savremeni džez i džez tradiciju, kao i starije i mlađe generacije muzičara.

– Najveća zvezda festivala, ujedno i najveća zvezda koja je ikada nastupala u Pančevu je Kurt Eling, koji će 5. novembra otvoriti festival, programom „Svet strasti”. Eling je prethodnih godina mnogo putovao po svetu i istraživao ljubavne pesme različitih kultura, a potom napravio izbor pesama za svoj aktuelni projekat. Za one koji ne znaju, Kurt Eling je učinio jedinstven poduhvat u svetu džeza, ima čak 11 nominacija za nagradu „Gremi”, od kojih je jednu i osvojio, kao i 14 puta je proglašen za najboljeg džez pevača u izborima kritičara i publike renomiranih magazina „Daunbit” i „Džez tajms” – izjavio je Pantić.

U proslavi punoletstva festivala će učestvovati i dve legende, koje su u svetu džeza još od šezdesetih godina prošlog veka, Geri Barc sa svojim akustičnim kvartetom i legendarni sastav „Oregon”, jedan od pionira world music scene. Oni će nastupiti na zatvaranju festivala – 8. novembra.

– Saksofonista Geri Barc je brusio svoju karijeru u sastavu Majlsa Dejvisa, u legendarnoj postavi s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina. Danas se bavi delom Džona Koltrejna, drugog savremenika koji, nažalost, nije dočekao ovo vreme. Barc kao da na neki način produžava Koltrejnovu tradiciju i pokušava da u svojoj muzici osmisli kako bi Koltrejn zvučao danas. „Oregon” karakteriše njihova želja za istraživanjem i mešanjem muzike različitih kultura. U vreme kada su počinjali, a to je 1971. godina, niko se nije bavio svetskom muzikom – objasnio je Pantić.

Treći segment „Pančevačkog džez festivala” čine mladi, uspešni izvođači, koji će nastupiti druge večeri – 6. novembra.

– Dolazi nam američki klavirski trio „The Bad Plus”, inače drugoplasirani džez sastav na svetu, na prošlogodišnjim listama kritičara, koji je postao popularan zahvaljujući obradama rok hitova poznatih izvođača. Kasnije su dostigli izuzetan renome i autorskim radom. Iste večeri će nastupiti i britanski sastav „Get the Blessing”, koji predvode Džim Bar i Klajv Dimer, ritam sekcija kultne trip-hop grupe „Portishead”. Na „Pančevačkom džez festivalu” će promovisati novi album „Astronautilus” – najavio je Pantić.

Naravno, na „Pančevakom džez festivalu” publika će čuti i domaće džez izvođače. Po rečima Vojislava Pantića, domaća džez scena nikada nije bila bolja nego danas, a za nastup na festivalu su izabrani novosadski sastav  „Majamisty Trio”, koji vodi pijanistkinja Maja Alvanović (5. novembra), kvartet Makse Kočetova, prvog altiste „Big benda” RTS-a, i džez odsek Muzičke škole „Stanković” (7. novembra).

Cena ulaznice za ceo program festivala je 1.200 dinara, ili 500 dinara po koncertnoj večeri.

Manifestaciju su podržali Grad Pančevo, republičko Ministarstvo kulture i informisanja, ambasade i privrednici.