Baner
Baner

Predstava „Kovači” u KC-u

Izvor: Radio Pančevo, 22.11.2015.

Pozorišna predstava „Kovači”, po tekstu dramaturga iz Pančeva Miloša Nikolića, biće izvedena 200. put, 25. novembra, na sceni „Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu. Dve večeri kasnije, 27. novembra, „Kovače” će videti i pančevačka publika na sceni Kulturnog centra, od 19.30.

„Kovači” su na repertoaru Narodnog pozorišta već 12 godina, tokom kojih je predstava gostovala i učestvovala na festivalima u zemlji i inostranstvu. Reditelj „Kovača” je Stefan Sablić, a uloge tumače: Branko Vidaković, Milenko Pavlov, Zorica Mirković i Dragan Nikolić.

Očekujući jubilarno izvođenje, dramaturg Miloš Nikolić je za RTV Pančevo rekao da dugovečnost jedne pozorišne predstave ne zavisi ni od pisca, ni od reditelja, već od odnosa između glumaca i publike.

– Dogodi se da budu dobri i reditelj i tekst i glumci, a da predstava bude izvedena pet-šest ili 10-20 puta, a potom da njeno izvođenje bude prekinuto. Kod „Kovača” se dogodilo nešto neverovatno u sadejstvu glumaca i publike. Za to nisu zaslužni ni samo glumci ni samo publika, već je između njih stvorena saradnja koja je taj odnos pretvorila u sasvim novu kategoriju. Veličanstven je taj susret glumaca i publike, a na sceni se dešavaju različite situacije, jer je predstava uvek živa – izjavio je Nikolić.

Nikolić je istakao da su „Kovači” komad protiv svake vrste nacionalizma.

– Bog je stvorio čoveka, a ne Srbina ili Hrvata, niti je stvorio katolika ili pravoslavca... Svaka naša iluzija da pripadamo nečemu, u ovom komadu se razbija i svi ratovi, svaki nacionalizam, postaju apsurdni – dodao je Nikolić.

Predstavu „Kovači” je, pored Srbije, videla i publika u Kanadi, Kijevu, Tirani, Temišvaru, Nikšiću i drugim gradovima.

Kako je rekao glumac Milenko Pavlov, „Kovači” su danas u umetničkom smislu mnogo bolja predstava nego na premijeri u Kulturnom centru Pančeva, pre 12 godina.

– Vrlo sam zadovoljan ovom predstavom. Prvo, zahvaljujući njoj, video sam sveta, a drugo, ona ima zaista lep prijem kod publike. U Narodnom pozorištu ima, možda, stotinak ljudi koji su je gledali više od pet puta. Inače, 200 izvođenja nije malo, pošto nam je država sužena, tako da se preko 50 izvođenja bilo koje predstave, smatra uspehom – kazao je Pavlov.

Tekst „Kovača” je napisan 1991. godine, a prvo izvođenje je bilo u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu pre 23 godine. Ovo je prva srpska predstava odigrana na Kipru i prvi komad preveden na srpski znakovni jezik.