Baner

Potraga za mostobranom pančevačke tvrđave

Izvor: Radio Pančevo, 16.9.2015.

Danas je u blizini gradskog keja započeto georadarsko snimanje koje bi trebalo da omogući otkrivanje pozicije nekadašnje pančevačke tvrđave. U potrazi za mostobranom tvrđave s početka 18. veka su stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo i beogradska firma „Geourba”, koja besplatno vrši georadarsko snimanje.

Najstariji podaci o Pančevu datiraju još iz ranog srednjeg veka, a na prostoru gde su danas centar grada i obale Tamiša, nalazio se srednjevekovni ugarski kvadriburg. To je tvrđava kvadratnog oblika s kružnim kulama na uglovima i visokim, kamenim zidovima, s kojih su branioci grada pokušavali da odbrane utvrđenje od Turaka. Turci su zauzeli pančevačku tvrđavu 1552. godine, a 1716. princ Eugen Savojski je oslobodio Pančevo. Tada počinje ojačavanje tvrđave po ideji vojnog arhitekte Vobana i njeno prilagođavanje baroknoj tehnologiji ratovanja. Zidovi tvrđave su niski i imaju forove koji ih brane, postojao je i pontonski most, a s druge strane Tamiša, bio je mostobran u obliku latiničnog slova V, koji je imao funkciju da brani prilaz mostu. Miodrag Mladenović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture, naveo je da je danas započeto traženje tog mostobrana, koji je bio deo pančevačke tvrđave i čije će im lociranje pomoći i u pozicioniranju same tvrđave. 

– Danas tražimo taj mostobran. Uz pomoć georadara i snimanja tla, traženjem promena u strukturi tla, pokušavamo da otkrijemo poziciju mostobrana, koji je bio deo pančevačke tvrđave. Otkrivanje mostobrana bi nam omogućilo da, uz tačke koje su nam već poznate, pronađemo tačnu lokaciju pančevačke tvrđave. Sledeće godine ćemo realizovati projekat kojim ćemo obeležiti 300 godina od ponovnog vraćanja austrijske vojske u Pančevo, a izložba koju planiramo će biti posvećena pančevačkim tvrđavama – izjavio je Mladenović.

Inače, Pančevo je u sastavu Turske imperije bilo do 9. novembra 1716. godine, kada su ga zauzeli Austrijanci, tokom Austrijsko-turskog rata (1716–1718). Podsećamo da su 2013. godine, prilikom rekonstrukcije toplovoda u Gradskom parku, arheolozi Narodnog muzeja pronašli segmente pančevačke tvrđave.