Baner
Baner

Novi depo za umetnička dela

Izvor: Radio Pančevo, 24.11.2015.

Galerija savremene umetnosti od ove nedelje koristi novi depo za čuvanje umetničkih dela, a u pitanju je prostor koji je Kulturnom centru u svojoj zgradi ustupio „Urbanizam”. Veći deo slika, crteža i grafika koje su čuvane u vlažnom depou u kući Olge Smederevac, preseljen je i biće čuvan u boljim uslovima, ali ni novi depo nije dovoljno veliki da u njemu budu smeštena sva dela iz fonda Galerije.

Fond Galerije savremene umetnosti Kulturnog centra sadrži oko 350 umetničkih dela, jer je od sedamdesetih godina prošlog veka, kada je Galerija počela da radi, svake godine upotpunjavan novim umetničkim radovima.

Po rečima Ivane Markez Filipović, urednice vizuelnog programa Galerije, u starom depou nalazilo se oko 300 dela, koja su u većini preseljena u zgradu „Urbanizma”.

– Danas selimo deo umetničkih dela iz depoa koji je korišten od 2011. godine, kada je Galerija preseljena iz Štapske zgrade u kuću Olge Smederevac. Bez ovog prostora smo, zapravo, već ostali usled restitucije, ali bez obzira na to, do preseljenja bi svakako moralo doći jer su slike propadale zbog velike vlage. Novi depo je rešenje problema u tom smislu da će biti zaustavljeno propadanje slika od prevelike vlage i drugih oštećenja – izjavila je Markez Filipović.

Fond Galerije savremene umetnosti čine kako dela pančevačkih umetnika, tako i umetnika koji imaju nacionalni značaj. Takođe, sadrži i dela umetnika iz nekadašnje Jugoslavije, zahvaljujući prevashodno PIJS-u, Pančevačkoj izložbi jugoslovenske skulpture, koja je nekada organizovana u Pančevu.

– U fondu su, recimo, slike poznate pančevačke umetnice Nade Onjin Žužić, Vladimira Tomića, koji živi i radi u Americi. Tu su dela Delije i Milenka Prvačkog, koji takođe dugo žive u inostranstvu. Pored pančevačkih, imamo i dela mnogih umetnika iz Beograda, recimo Mrđana Bajića, ali ovde je i cela Jugoslavija, jer imamo zaista mnogo umetničkih dela umetnika s prostora bivših jugoslovenskih republika – navela je Markez Filipović.

Preseljenjem 300-350 dela, koliko čini fond, biće zaustavljeno propadanje izazvano vlagom na uljanim slikama, akvarelima, crtežima i grafikama. Novi prostor je, međutim, iste kvadrature kao i prethodni, oko 20 kvadratnih metara, te ni on nije dovoljno veliki da primi celokupni fond Galerije. Zbog toga će skulpture velikog formata ostati u „Utvinom” magacinu, gde se nalaze već nekoliko godina, dodala je Ivana Markez Filipović.