Baner

Monografija o kulturnom nasleđu Banata

Izvor: Radio Pančevo, 5.9.2015.

Pančevački Zavod za zaštitu spomenika kulture je tokom prošlih 18 meseci bio partner na projektu „Kulturno nasleđe Banata – evropsko nasleđe”, koji je realizovan s partnerima iz Rumunije – Univerzitetom „Eftimije Murgu” u Rešici i Županijskim savetom Karaš Severin.

Kao završnica projekta, nedavno je objavljena trojezična monografija „Kulturno nasleđe Banata – evropsko nasleđe”, koja sadrži podatke o 70 objekata kulturne baštine, rumunskog i srpskog dela Banata.

Monografija je na srpskom, rumunskom i engleskom jeziku, i čini je pet poglavlja: kulturni objekti, istorijski objekti, verski objekti, civilna arhitektura i etnologija. Knjiga predstavlja preko 50 spomenika srpskog dela Banata, rekla je Jasna Jovanov, kordinator projekta u ime Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu.

– Opisali smo preko 50 spomenika iz isto toliko mesta u Banatu, a zanimljivo je da je, pored dobro poznatih objekata, u monografiju uvršteno i ono što je većini naših sugrađana manje poznato, poput mosta u Pločici, kamenog krsta u u Jabuci ili crkava u selima. U knjigu su uvršteni i, recimo, bunari u Vladimirovcu i Padini, ali i važna arheološka nalazišta: Starčevo, Omoljica, Orešac, Dupljaja. Čitaoci će u monografiji naći i podatke o spomenicima pored kojih često prolazimo, kao što su: Preobraženska crkva, spomenik Svetom Florijanu, pančevačka Gimnazija, kompleks Svilare, Narodna pivara, Crveni magacin, svetionici i druga obeležja Pančeva. Naravno, u monografiju su uvršteni i objekti iz opština Vršac i Alibunar – navela je Jasna Jovanov.

Što se tiče rumunskog dela Banata, monografija obuhvata 20 objekata, crkava i utvrđenja, precizirala je Jasna Jovanov.

– Ono što mi nemamo, a postoji u rumunskom delu Banata su rimska utvrđenja, kojih je u monografiji opisano šest. To su utvrđenje iz Požežene, Varadije, Teregove, Mehadije, Zavoja, Berzovije. Uz utvrđenja, opisano je i 15 crkava iz rumunskog dela Banata – napomenula je Jasna Jovanov.

Monografija „Kulturno nasleđe Banata – evropsko nasleđe” je već promovisana u Rešici, u organizaciji glavnog partnera na projektu – Univerziteta „Eftimije Murgu”, a promocija u Pančevu je najavljena za jesen.