Baner
Baner

Izložba slika Božura Ivanovića u Milanu

Izvor: Radio Pančevo, 18.10.2015.

U okviru Srpskog paviljona na Svetskoj izložbi u Milanu – „World Expo”, koja je održana od 9. do 11. oktobra, priređena je samostalna izložba slika Božura Ivanovića, akademskog slikara iz Pančeva. Izložba je organizovana povodom 10-godišnjice smrti umetnika, a predstavljen je njegov najpoznatiji ciklus slika „Ambari”.

Tema Svetske izložbe u Milanu bila je hrana, te su se slike i crteži iz ciklusa „Ambari” odlično uklopili u koncept, rekao je za Radio Pančevo Stefan Ivanović, sin umetnika Božura Ivanovića. On je dodao da je izložbu videlo mnogo ljudi, prvenstveno Italijana, ali i posetilaca iz celog sveta. Stefan Ivanović je izjavio da pošto izložba „Ambari” prikazuje našu Vojvodinu, tj. daje umetnički pogled na našu proizvodnju hrane, misli da će i Pančevo i Vojvodina i Srbija imati koristi od ovakve promocije.

– Moj otac Božur Ivanović nikada nije imao samostalnu izložbu u Pančevu i zbog toga sam zaista srećan što smo  uspeli da organizujemo izložbu „Ambari” u Milanu, u okviru Svetske izložbe, koja se dešava svakih pet godina i na kojoj sve zemlje sveta predstavljaju ono najbolje što imaju. Tema Svetske izložbe bila hrana, a „Ambari” mog oca su umetnički pogled na Vojvodinu, ravnicu, žitnicu Evrope, salaše kojima Vojvodina obiluje. Drago mi je što je izložba održana u okviru Srpskog paviljona u Milanu i što je predstavljen deo umetničkog opusa moga oca Božura Ivanovića – rekao je Stefan Ivanović.

Izložbom u Milanu obuhvaćeno je 18 slika i crteža iz ciklusa „Ambari”. U apstraktnu figuraciju Božura Ivanovića, sredinom osamdesetih godina prošlog veka, prodiru banatski motivi – ambari, koševi, ulice i kapije, oslikavajući stav umetnika prema ravnici u kojoj je odrastao, navela je za Radio Pančevo arhitekta dr Mila Nikolić, kustos izložbe.

– Na uljanim platnima Božura Ivanovića, bogatstvo njiva se sliva u boje i oblike ambara i koševa, koji se rasprskavaju, puni do pucanja. Oni su simbol izobilja i raskoši, koju ravnica i život u njoj nose. Kada su crteži tušem u pitanju, nailazimo na potpuno drugačije čitanje banatskih sela. Selo propada, a umetnik je svedok tog propadanja. Temi prilazi analitički, menjajući izraz, forma se raspada. Selo je pusto, nailazimo na tek retke tragove čoveka u njemu. Crteži i grafike na temu „Ambari” nastali su u periodu zrelog stvaralaštva umetnika, koji žuri da zabeleži svu tu lepotu koju smo nasledili – objasnila je Mila Nikolić.

Božur Ivanović je rođen 1936. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Ljubice Cuce Sokić. Pored slikarstva, bavio se scenografijom, dizajnom korica za knjige i grafičkim dizajnom, a tokom studija restauracijom fresaka u Srbiji i Makedoniji. Bio je član Udruženja likovnih umetnika Srbije.

U Pančevu, Božur Ivanović nikada nije imao samostalnu izložbu. Pančevcima je, međutim, njegovo stvaralaštvo poznato, prvenstveno zahvaljujući Oktobarskom likovnom salonu u Galeriji savremene umetnosti.