Baner

Uskoro proizvodnja bezolovnih benzina

 

BEOGRAD, 12. marta 2010. (Beta) – Naftna industrija Srbije će uskoro početi probnu proizvodnju bezolovnih benzina i uložiće 40 miliona evra u izgradnju i rekonstrukciju benzinskih stanica.

Zamenik direktora NIS Petrola za promet Oleg Šalimov je kazao da se planira izgradnja deset novih pumpi i modernizacija do 40 od ukupno 474 postojeća objekta.

Pumpe za rekonstrukciju su, kako je naveo, birane prema mestu na kojem se nalaze i prometu i dodao da u izgradnji novih pumpi ima teškoća koliko i u realizaciji drugih investicija.

Šalimov je kazao i da će tokom ove godine u Rafineriji nafte u Pančevu prestati proizvodnja olovnih benzina i početi probna proizvodnja bezolovnih benzina.

"Linija za proizvodnju bezolovnih benzina biće postavljena u Pančevu, u toku su priprema projekta i biranje partnera", istakao je Šalimov i dodao da će nakon modernizacije pogona moći da kaže koliki će biti godišnji obim proizvodnje.

Ruski Gasrpomnjeft preuzeo je u februaru 2009. godine upravljanje NIS-om nakon što je platio 400 miliona evra Vladi Srbije za 51 odsto akcija kompanije. Predviđeno je i da se do 2012. godine uloži oko 550 miliona evra u modernizaciju rafinerija i poslovanja.